Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İyi matematik yapabilenler bu özellik doğuştan mı gelir sonradan mı kazanılır? teşekkürler?

522 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Sarp Gürel
Öğrenci

Herkesin belli bir IQ'su olduğu doğrudur fakat bu IQ derecesini insanların matematik becerisiyle doğrudan ilişkilendirmenin yanlış olacağını düşünüyorum.

Evrim Ağacı Youtube kanalında yayınlanan "Einstein'ın Beyni, Ölümünden 7 Saat Sonra Neden Çalındı?"[1] başlıklı videoda Einstein'ın beyninin sağ frontal lobunda fazladan bir girus olduğu belirtilmekte. Buna ek olarak normal bir insan beyninde bulunmayan, el ve parmakların atik hareketlerinden sorumlu olan El-Motor Tokmağı'nın Einstein'da bulunması da Einstein'ın keman çalmasına bağlanmakta.

Bu bilgiler doğrultusunda insanların üzerine daha çok vakit harcadığı uğraşlarda keskinleştiğine ulaşabiliriz. Einstein'ın gelmiş geçmiş en büyük dehalardan biri olmasına rağmen matematik konusunda beklenenden kötü olması bunu kanıtlar niteliktedir. Benzer şekilde Einstein'ın uzmanlık alanı olarak kabul edilen teorik fizik alanında gelmiş geçmiş en büyük bilim insanlarından biri olduğu da kaçınılmaz bir gerçektir.

Tüm Reklamları Kapat

Özetleyecek olursak, sıradan bir insan bir konu üzerine sıra dışı bir efor sarf ederse o konuda sıra dışı birine dönüşür.

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Einstein'ın Beyni, Ölümünden 7 Saat Sonra Neden Çalındı?. Alındığı Tarih: 29 Ağustos 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlyas Korkmaz
Araştırmacı

Bu yazıyı ilk olarak kendi hayatımdan bir kesit ile cevaplayacağım, ben lisede matematiği hiç anlamazdım, gerçi diğer dersleri de anlamazdım yani pek zeki biri olduğum söylenemezdi ayrıca ders çalışma alışkanlığımda yoktu, derslerden çok çabuk sıkılırdım, bir kitabın başına geçsem 5 dakika sonra içim içime sığmaz hemen kalkıp başka bir şeyler yapasım gelirdi, sanki beynimde bir şeyler gıdıklanırdı, bir türlü o kitapların başında duramazdım, sağolsunlar öğretmenlerde hiç yardımcı olmazlardı, ders notları kötü olanları boş verir, öğretmenler gelip ders anlatmasa bile kendi başına oturup çalışan, çalışkan ve parlak öğrencilerle çok ilgilenir, onların peşinde koştur koştur yere göğe sığdıramazlardı, ben kendimi zeka gerektiren hiçbir şeyden anlamıyor zannettiğim için düşük zekalı olduğumu düşünürdüm, liseyi açıköğretim olarak bitirdim zaten, her neyse bir gün bir arkadaşım oyun yapalım falan dedi onun için de fonksiyonel yazılım dillerini bilmek gerekiyordu, öğrenmeye başladım, sonra mathf sınıfına geldim, bu da işte genelde bir çok yazılım dilinin matematik içeren sınıfı, herhangi bir yazılım diliyle program yazarken çoğu zaman matematiksel ifadelere ihtiyacın olabilir, matematik içeren sınıfların nasıl çalıştığını anlamak içinde o konuyu bilmen gerek, örneğin ürettiğin denklemde mathf.log kullanacaksan logaritmanın ne olduğunu bilmen gerek, bu konuları internetten araştırdım sonra dedim ki lisede bu kadar kıvrandığımız şey bu muymuş, matematiksel ifadelerin hepsini anlayabildiğimi fark ettim, ne kadar zor olduğu fark etmiyor bu boş bir özgüven cümlesi değil, son sınıf üniversite matematik öğrencisinin uğraştığı konularını da anlarım üzerine düşsem, uğraşırsan yapıyorsun yani, performans olarak diyorsan zamanla zaten yazmadan aklında hesaplama becerinde gelişiyor, ben bunu gözlemledim, ama konuya ilgi duyma şekli önemli, mesela ben C# ile uğraşıyordum birden matematiğe ilgi duymaya başladım, tabi o kadar çok matematik çalışmadım, öyle oturup konuları ders çalışır gibi tekrar falan etmedim, sadece konuyu anlayıp, bir kaç zor ve kolay soru çözüp bıraktım, hatta o dönem öğrendiğim bazı konuları tarif edebilmem için şimdi geri hatırlamam gerek, çünkü şu son 1 - 2 yılda yazılım ya da sayısal bir şey ile pek uğraşmadım, matematik sorusu gördüğüm zaman cidden uğraşasım geliyor, o lise zamanlarında hiç böyle bir şey hissetmiyordum. Benim zekam durup dururken matematiği anlayacak şekilde kendi kendine birden gelişmediyse kötü öğretmen diye bir şey var gerçekten, hak diye bir şey varsa o öğretmenlere hakkımı helal etmiyorum bu arada :D bu kısım flash tv programı gibi oldu ama neyse.

Doğuştan gelen matematik becerilerine gelecek olursak, matematiği bu açıdan iki kısma ayıralım, birincisi işlem kısmı, sayısal hesaplamaları daha hızlı yapabilme yeteneği, bunun örneklerini savant sendromu olan kişilerde görebiliriz, normal bir insanın hesaplayamayacağı çok zor hesaplamalar yapabilirler, bu beyinlerinin yapısı ile ilgilidir yani çalışarak kazanılan bir yetenek değildir.

İkinci kısım ise matematik içeren daha karmaşık konuları anlamak, bu hızlı hesaplar yapabilmekten biraz daha farklı, mesela kombinasyon, fonksiyon, integral, türev gibi konuları anlamak için dil becerileri, dolayısıyla okuduğunu doğru anlayabilme, analitik düşünme, bir şeylerin mantıksal yönlerini ayrıt edebilme, mantıksal analiz gibi bilişsel işlevlerin var olması gerekiyor, beyninde bu işlemleri ilgilendiren birimlerde hasar olan birinin bu konuları anlamakta zorluk yaşaması normal ancak çoğu insanın anlamakta zorlandığı kısım burası, bunun nedeni de kişinin bu beyin işlevlerinin yavaş olması değil de ortada dil bariyerlerinin olması, çoğu zaman sorun entelektüel konuşayım zeki görüneyim derken kendini ifade etme yeteneğini kendi kendine kısıtlayan ya da daha basit ifadeler bulmaya üşenen birinin ağzından dökülen garip cümleleri zar zor anlamaya çalışmak çünkü konuyu anlatmaya çalıştığın adam yan odadaki geometri öğretmeni değil, 15 yaşında öğrenci bu.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak bir kişinin çok olağanüstü hesaplar yapması akademik olarak o kişiden beklenmez (son girdiğimiz KPSS sınavı hariç) ve ikinci kısımda bahsettiğim matematik konularını daha hızlı anlayabilmek gibi çok olağanüstü örneklere rastlamadık daha hızlı ama daha mütevazi örneklerini gördük, bir kitabı ezberlemek farklı o kitabı anlamak farklı bir yetenek, kelime ezberlemek daha işlemsel ve kısıtlı bir birimi ilgilendiren bir yetenek tabi bu da çok kıymetli bir yetenek ama bir kitabı anlayarak baştan sona okumak daha çok genel olarak daha çok işlevin bir araya geldiği, entelektüel bilgi kapasitesini ilgilendiren bir konu. İşte ne bileyim beyin çok karmaşık bir yapı(uzmanların işin içinden sıyrılma cümlesi). Az miktarlarda doğuştan gelen farklar olsa da çoğunlukla bu işlevler açısından bireylerde ciddi farklar olmaz. Doğuştan daha parlak bir zekaya sahip olan daha bilmem kaç yaşındayken şu kadar konuyu öğrendi, yok şu kadar hazır cevap, aman yok işte şu kadar açık gözlü kıvrak gibi bireyler olsa bile yine de bazı örnekler dışında çoğu kişinin matematik açısından beyni doğuştan gelen özellikler itibariyle fiziksel olarak benzer yapıdadır, sonradan geliştirebilir ve bu gelişim beynin fiziksel yapısını değiştirir, bazı matematik içeren alanlarda çok başarılı kişiler de çocuk yaşlardayken yaşıtlarından daha ileride başarılar elde etmemişlerdir. Doğuştan gelişmiş çocuk yaşlarda çok başarılı bireyler de genelde daha sonra hayatlarında ancak daha çalışkan olanın daha başarılı olduğu bir noktaya gelmişlerdir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close