YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN
- Gözleme yeni başlayanlar, öncelikle mercekli bir teleskop almalı. Aynalı teleskoplarda görüntü dikey ve yatay eksende ters olacağından, gözlem yapmaya alışmak zor. Mercekli teleskoplarda bu sorun yok, ayrıca karasal gözlem de yapılabiliyor. Tavsiyem, en az 60 mm mercek çapına sahip AZ kundaklı bir teleskop olur.
- Kundak, teleskopun üzerine oturduğu tripoda deniyor. Birkaç çeşidi var: AZ kundak, ekvatoryal kundak, çatal kundak.
- Başlangıç teleskopları, kolay taşınan ve ilk aşamada fazla masraf yapmaya gerek olmayan, ‘geçiş düzeyi’ teleskoplarıdır. Bunlar, çocuklara Astronomi ve uzay bilimleri sevgisini aşılamak için de ideal. Bu teleskoplarla Ay’ın kraterlerini, Jüpiter’in uydularını inceleyebilir, Satürn’ün halkalarını görebilirsiniz.
ORTA SEVİYEDEKİ GÖZLEMCİLER İÇİN
- Orta düzey teleskoplar, daha çok derin uzay gözlemleri yapmak isteyen kişilere göre... Bu teleskopları ışık kirliliğinden uzak yerlerde nebula, galaksi, Yıldız kümeleri gibi uzak ve soluk gökcisimlerini incelemek için kullanabilirsiniz. Ayrıca astrofotoğraf çekimlerini başlangıç düzeyinde gerçekleştirebilirsiniz. Eğer orta düzey bir teleskop arıyorsanız, aynalı teleskoplardan bir Seçim yapmanız iyi olacaktır.
PROFESYONELLER İÇİN
- Profesyonel teleskoplar, acemiliğini atmış ve artık amatör astronom olmuş, ileri düzey astrofotoğrafçılık yapan ve ileri düzey derin uzay cisimlerini incelemek isteyenlerin tercihi... İleri düzey bir teleskop istiyorsanız takip sistemli, Go-To özellikli (gökcisimlerinin kendi bulma ve takip etme) bir ürün tercih edebilirsiniz. Bu alanda seçenek çok. 200-300 mm ayna çaplı teleskoplar olduğu kadar, 100 mm ve üzeri mercekli teleskoplar da derin uzay gözlemleri ve profesyonel astrofotoğrafçılık için gerekli.
Kaynaklar
-
Hürriyet. Hangi Teleskopu Alalım?. (7 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Hürriyet
| Arşiv Bağlantısı