Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Halil Duruel
Üye 20 Ağustos 2023 1 Cevap
2

Magnetarlar nasıl oluşur?

222 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Yasin Bak
bilimsever 23 Ağustos 2023

Bir süpernovada bir yıldız çökerek bir nötron yıldızına dönüşür ve manyetik akının korunumu sayesinde manyetik alanının gücü çarpıcı biçimde artar. Doğrusal bir boyutun yarıya indirilmesi, manyetik alan gücünü dört kat artırır. Duncan ve Thompson, yeni oluşan bir nötron yıldızının dönüşü, sıcaklığı ve manyetik alanı doğru aralıklara düştüğünde, bir dinamo mekanizmasının harekete geçerek ısıyı ve dönme enerjisini manyetik enerjiye dönüştürebileceğini ve normalde zaten çok büyük olan manyetik alanı artırabileceğini hesapladı. Bunun sonucu da bir Magnetardır. Yaklaşık on süpernova patlamasından birinin, daha standart bir nötron yıldızı veya pulsar yerine bir magnetarla sonuçlandığı tahmin edilmektedir.

Nötron yıldızları için böyle bir olasılığı test etmek amacıyla araştırma ekibi, yeni doğmuş, çok sıcak ve hızla dönen bir nötron yıldızının konveksiyonunu simüle etmek için Fransız Ulusal Yüksek Öğrenim Bilgi İşlem Merkezi'nin bir süper bilgisayarını kullandı. Gerçekten de, daha önce kullanılan diğer simülasyonlardan daha ayrıntılı olan bu yeni modelleme yaklaşımıyla, başlangıçtaki zayıf manyetik alanların, yeterince hızlı dönüş periyotları için 1016 G'ye ulaşan değerlere kadar yükseltilebileceğini buldular.

Yayının baş yazarı Saclay, CEA'dan Raphaël Raynaud, "Modellerimiz, yaklaşık 8 milisaniyeden daha kısa dönüş sürelerinin, daha yavaş dönüşe göre daha verimli bir dinamo işlemine olanak sağladığını gösteriyor" diyor. "Daha yavaş dönen modeller, bu güçlü dinamonun yarattığı devasa alanları göstermiyor."[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. X. A New Theory Of Magnetar Formation. (16 Mart 2020). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Phys | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close