Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ananke Anansi
Üye 22 Ağustos 2023 1 Cevap
2

Suanki tavuklar ve guvercinler yürürken kafalarını ileri geri oynatıyor. Dinozorlarda bu şekilde yapıyor olabilir mi?

320 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
342K UP
Düşünür 22 Ağustos 2023

Sorunuz için teşekkürler. Son zamanlarda ben de paleontolojiye ilgi duyuyordum, sayenizde bende merak edip araştırdım. Kısa cevabı şimdiden söyleyeyim: hayır yürümüyorlardı. Tavukların öyle yürüme sebepleri gözlerini oynatamadıkları için odaklanmayı arttırıyorlar. Vücutları da hızlı hareket edince kafaları geri kalıyor. Bu sebeple, kafasını ileri uzatıyor vücut hızlıca kafaya yetişiyor ve gene ileriye boynunu uzatıyor. Bu şekilde yürüyorlar. Yüksek ihtimalle koşarken bulanık görüyorlar ya da tam anlamıyla odaklanamayıp düzgün göremeden sıvışmaya çalışıyorlar.

Dostum T-rex ile tavukların anatomileri çok farklı. T-rex’ler hızlı avcılar değiller. Tavuklar kadar çevik de değiller. T-rex’ler yaklaşık 8-10 ton ağırlığındalar. Bu kadar büyük cüsseli bir hayvanın zaten hızlı hareket etmesini bekleyemeyiz. T-rex’ler pusu kurarak avlanırlardı. Öyle Jurassic Park filmlerindeki gibi arabadan hızlı koşamazlardı. Bir de tavukların kafatasları ile T-rex kafataslarını kıyaslarsak, T-rex kafatası çok ağır. Öyle tavuklar gibi sallamasını bekleyemeyiz. Jurassic Park filmlerindeki gibi kafasını yukarı aşağı da oynatmazlardı. Bütün hayvanlar(insanlar dahil) yürürken minimum enerji harcamak üzerine evrimleşmiştir. T-rex’lerin kafası ya sabitti ya da çok az oynatıyordu, düşük hız ve ağır vücudundan dolayı. Zaten kas-iskelet sistemi simülasyon modelleri bize gösteriyor ki T-rex boyunları daha gergin ve öyle sallamaya da uygun değil.

https://www.youtube.com/watch?v=x_mQw10XN-0 en gerçekçi dinozor yürüyüşü ve alttaki linkte de çok güzel akademik bir makaleden alıntılar var. Bu makaleye göre bu animasyonu yapmışlar zaten. Oradan kafa kasları hakkında bilgi edindim, 1. ve 4. Bölümlerde bu konuya değiniyor.

Tüm Reklamları Kapat

https://www.youtube.com/watch?v=7ysZBHpD5WY bu link de şu ana kadarki yapılmış en gerçekçi dinozor belgesellerinden biri. Bu kısımlar sadece T-rex’in olduğu bölümler. Yürüyüşünü buradan da bakabilirsin. Üç aşağı dört yukarı böyle yürüyorlardı.

Şimdi fark ettim de siz “trexler” üzerine sormamışsınız, ben yanlış okumuşum. Siz direk bütün dinozorları sormuşsunuz. Soru daha sakat bir yere doğru gidiyor. Dinozorların anatomileri farklı, coğrafyaları farklı, avlanma şekilleri farklı. Bazıları sucul, bazıları havacı, bazıları otçul falan bir sürü değişken var. Yukarıdaki açıklamalar dahil bir çok farklı sebepten dolayı tavuk-dinozor yürüyüşü farklı olma ihtimali çok yüksek. Hani dinozorların tavuk gibi kafasını sallayan türleri olsa bile bu oran %99 oranında yürümezler. Tavuklarla benzer anatomi ve benzer hayat tarzı yaşayan dinozorlar illaki vardır, keşfedilmemiş çok fazla tür var. Dediğim gibi tavuk gibi yürüyen varsa bile çok nadirdir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close