Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Işık hızında giderken zaman duruyorsa, ışığın hızı neden 299.792.458 m/s dir ?

hız dediğimiz kavram birim zamanda alınan yoldur ancak ışık hızında birim zaman yok yani teorik olarak her han heryerde olması gerekiyor
1,130 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Anıl Kocabaldır
Fizikçi

Işık hızının sabitliği aslında 1860lı yıllara dayanır. Elektromanyetik Teori'nin kurucusu James Clark Maxwell ışık hızının sabit olacağını, 1862 yılında "Maxwell Denklemleri" ile (4 temel denklem) matematiksel olarak ispat etmiştir. Bu temel denklemler elektrik alan ile manyetik alanın etkileşimini açıklayan denklemlerdir.

Gauss Yasası

Tüm Reklamları Kapat

Manyetizma için Gauss Yasası

Maxwell-Faraday Denklemi

Tüm Reklamları Kapat

Ampere Yasası

Buradan elektrik alanın ve manyetik alanın rotasyoneli ve diverjansı alınırsa

elde edilir. Buradan biraz matematik yapılırsa (özdeşlikler yardımıyla)

denklemleri elde edilir ki bu denklemler dalga denklemidir. Eğer bu denklemin çözümüne bakılıp c ışık hızı ifadesi yalnız bırakılırsa;

elde edilir. Bu da ışık hızının salt matematikle dahi sınırlı olması gerektiğinin ispatıdır. Ve ışık hızı sadece "elektriksel geçirgenlik" ile "manyetiksel geçirgenlik" katsayılarına bağlıdır. Bu ikisi de boşlukta (vakumda) sabit değer olup ışık hızı sabit olur.

Daha detaylı bilgi için Elektromanyetik Teori- J.Griffiths ders kitabına bakabilirsiniz.

645 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Zeno Paradoksunu hatırlayınız. Bu paradokslar matematiksel alanda uygulanabilir fakat fiziksel alanda uygulanması mümkün değildir. Yani ışık hızı sabit değildir, her yerdedir. Aynı anda birçok noktada görülebilir, bunun sebebi de matematik üstü hızından kaynaklı.

137 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ayberk Atik
Düşünen Pilot

Konuya "an" penceresinden bakacak olursak;

Soru, "Işık hızında giderken zaman duruyorsa" önermesiyle başlıyor ve soru detayında "ışık hızında birim zaman yok" şeklinde bir ifade kullanılıyor ancak zamanın durması ya da yok olması demek, X=V.t formülünde t'nin 0'a (sıfır) eşit olması anlamına gelir. Oysa "Zaman" kavramı içerisinde düşünebilen varlıklar olarak o'nun (zaman'ın) sıfır olması gibi bir durumdan söz edemeyiz. Peki, zaman "0" (sıfır) olmuyorsa ne oluyor? Açıklayalım.

Tüm Reklamları Kapat

Bizler, uzayda yaşayan varlıklar olarak bilinen en yüksek hıza "ışık hızı" derken, bilinen en düşük zamana da "an" deriz.

Dolayısıyla "X=V.t" formülünde "t" hiçbir zaman 0 (sıfır) değerini almaz. Bu formülde "V" değeri şayet ışık hızına sahip ise söz konusu olay "an'da cereyan ediyor" deriz. Tıpkı "düşüncelerimiz" gibi.

Tüm Reklamları Kapat

O (düşüncelerimiz), maddenin ışık hızında cereyan eden enerjisel görünümüdür.

Özetle, bu yanıt 299. 792. 458 m/s hızda ve "an'da" düşünülmüştür ancak yazıya aktarılması Dünya zaman planıyla 30 dk'lık bir süreye tekabül etmiştir.

Teşekkürler.

Düşünen Pilot

183 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Düşünen Pilot. (26 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close