Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Samet Yavuz
Üye 10 Ağustos 2023 1 Cevap
1

Bizden sonraki seviye ne olabilir?

Bildiğimiz yaşamın en gelişmiş üyesi insan'dır. İnsandan önce dünya üzerinde yaşayan canlılar insanların yaptıklarına yakın şeyler bile yapamamıştır. Sorum şu: Biz bile bu seviyedeysek, bizden daha gelişmiş bir uzaylı ırkı hangi seviyede olabilir?
273 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 11 Ağustos 2023

Evrimsel dinamikler, sorunuzda andığınız gibi değil. Yani sizin seviye olarak adlandırdığınız evrimsel aşamaların her biri, diğerine üstün bir seviye değil. Ve canlılar aslında birbirine üstün de sayılmaz. Belirttiğiniz gibi, insandan önce yaşayan canlılar insanın yaptıklarını yapamıyor olması bizim üstün olduğumuzu göstermez. Biz de başka canlıların yaptığı bir çok şeyi yapamıyoruz. Uçamıyoruz, suyun altında nefes alamıyoruz, çok fazla hastalığa, bakteriye, virüse, sıcaklık salınımlarına karşı hassasız, ürememiz çok zor ve zahmetli ve kendi türüne en düşmanca davranışları gösterip kendi türünü öldüren, kendi türüne eziyet eden ve yaşadığı tek yuva olan dünyayı kirleten, yok etmeye çalışan tek türüz. Bu özellikleri barındıran bir türe gelişmiş demek bence hiç de adil değil.

Hangi vasfın üstünlük hangi vasfın eksiklik olduğunu netleştirebileceğimiz bir kıstas yok ya da bu değişken olabilir. İnsan, düşünme denen evrimsel beceriyi en üst seviyede içeren hayvan. Bu özelliği onu, dünyanın baskın türü kıldı, bu doğru. Ama bu beceri, insanın sonunu getirecek bir özellik de olabilir. Bunu bilmiyoruz. Bu durumda düşünmek üstünlük de olabilir, aslında bir eksiklik de olabilir. Ve ayrıca biz, sizin de belirttiğiniz gibi kendimizi dünyanın en üstün türü olarak görüyoruz ama dünyadaki milyonlarca türün belki %99'unun bizden haberi bile yok. Onların umurunda bile değiliz. Ve yine ayrıca dünya üzerinde, yüzmilyonlarca yıldır varlığını sürdüren çok sayıda tür var. Biz henüz 200 bin yıllık varlığımızda çok ama çok genç bir türüz. Ve bu gidişle varlığımızın onlar kadar sürmesi pek de olanaklı görünmüyor.

Ki zaten örneğin karıncaların dünya üzerindeki varlığı, ağırlığı, gücü insandan çok daha fazla. Karıncalarla insanlar biz savaşa tutuşacak olsa, onları yenebileceğimize pek de emin değilim. Tek bir virüs, küçük bir sıcaklık salınımı, bir göktaşı, pek az artacak radyasyon miktarı insanın yeryüzündeki varlığını tamamen silebilir. Ama bunların hiç biri, karıncaların varlığını silmez. Hangimiz daha güçlüyüz? Grip virüsünün pek de saldırgan ve öldürücü olmayan bir akrabası, 2 yıllığına dünyayı felç etti. Evlerimizden çıkamadık, panikten birbirimizi yedik, milyonlarca kayıp verdik. Covid 19, öldürücülüğü yüksek bir virüs olsaydı sizce kaç "milyar" insan ölürdü? Bu gerçekler bana insanın, pek de güçlü ve gelişmiş bir tür olmadığını düşündürtmeye yeterli.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlara ek olarak seviye ya da gelişmişlik dediğiniz şeyin kıstası ne? Yani neye göre gelişmiş? Evrimsel tüm değişimler çevreye uyum sağlama esasına göre biçimlenir. Çevre değişmez ise hiç bir canlı evrimleşmez ve yine sizin adlandırmanızla gelişmez. Ve çevre, canlıyı, bugün sizin gelişme olarak adlandırdığınız özelliklerin tersi yönde bir seçilime zorlarsa canlı gerileyebilir. Örneğin yer yüzünde devasa bir güneş ışığı artışı olsa, insanlar köstebekler gibi yerin altında yaşamak zorunda kalksa ne olur? İnsan, sizin düşünmeyi odağa alarak uygun gördüğünüz ilerleme kıstasına göre "gelişir"mi? Hayır. Geriler. Çünkü insanın hayatta kalabilmesi için gereken şey daha fazla düşünme değil toprağı kazma becerisi olur. Böyle bir şey olsa, muhtemelen onbin yıl içinde ortaya çıkacak hayvana bugün insan demezdik. İnsan, -eğer öyle ise- en gelişmiş canlı olmaktan çıkar, soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan türler arasına girer. O dünyanın en üstün türü muhtemelen köstebekler, solucanlar falan olur. Çünkü sahipsiz bir yiyeceği bir köstebek bizden çok daha kolay edinir.

Özet olarak... Gelecekte nasıl bir dünyanın var olacağını, nasıl çevre artlarında yaşamak zorunda kalacağımızı bilmiyoruz. O nedenle evrimin ne yöne olacağı asla öngörülemez. İnsan ya da herhangi bir tür nasıl evrimleşecek bunu bilemeyiz. İnsanın düşünme becerisini kazanması ile doğaya hükmetmesi arasında yüzbinlerce yıl var. Yani eğer biz baskın tür isek bu öyle kolayca, hızlıca olmadı. O nedenle kısa erimli geleceği bile göremiyorken daha ilerisi üzerine fikir yürütmek biraz hayalcilik hatta kibir olabilir.

Umarım bir pencere açabilmişimdir, sağlıcakla...

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close