Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Umut Yıldız
Üye 8 Ağustos 2023 1 Cevap
4

Evrenin genişleme mekaniği nedir?

Evrenin genişleme hızının ışık hızından fazla olduğunu biliyorum, bu bağlamda evren genişledikçe oluşan bu bölge bir hiçlik mi olur yoksa bu bölgede yeni galaksiler, yıldızlar hatta ütopik bir fikir olarak bakarsak paralel evrenler oluşur mu? Yoksa var olan galaksiler bu bölgeye doğru genişleyerek yayılır mı?
371 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Öğrenci 9 Ağustos 2023

Evrenin genişlemesi ilk kez Edwin Hubble'ın yayınladığı makale ile resmi olarak açıklandı. Makalenin adı, "A Relation between Distance and Radial Velocity among Extra-Galactic Nebulae".[1] Bu makalede; Hubble, galaksilerin uzaklığı ile onların Doppler kayması (kırmızıya kayma) hızı arasındaki ilişkiyi inceledi ve galaksilerin birbirinden uzaklaştığı bir model sundu.

Bu çalışma, evrenin genişlemesini resmi olarak belgelemiş oldu. Genişlemeden kast edilen şey; hem uzayın genişlemesi, hem de galaksilerin veya nesnelerin uzay ile birlikte genişlemesidir, bir noktadan diğerine doğru hareket etmezler.

Genişlemenin hızının ışık hızından daha büyük olması, uzak mesafelerdeki galaksilerin hızla birbirinden daha fazla uzaklaştığı anlamına gelir ama yerel çekim kuvvetleri gibi diğer fiziksel etkileşimleri etkilemez. Yani; yerçekimi, elektromanyetik etkileşimler ve diğer temel kuvvetler hala varlığını sürdürür.

Tüm Reklamları Kapat

Evrenin genişlemesi nedeniyle "boşluk" olarak düşünülen bölgeler, aslında uzayın kendisinin genişlemesi sonucu oluşan alanlardır. Bu bölgelerde fiziksel süreçler devam edebilir ve yeni galaksiler, yıldızlar ve diğer yapılar oluşabilir. Paralel evrenler gibi kavramlar henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Teorik fizikte bazı modeller ve hipotezler öne sürülmüş olsa da, bunlar şu anda deneysel olarak doğrulanmış değil.

Var olan galaksiler genişleyen uzay içinde birbirlerinden uzaklaşırken, bu süreçte yeni galaksilerin oluşması da mümkün ama bu konu, evrenin tamamının bileşimi, genişleme hızı ve diğer faktörlerle oldukça karmaşık ve hala aktif araştırma konusu. Göz atmak istersen Hubble'ın yayınladığı makaleyi kaynakçaya ekledim.

Kaynaklar

  1. E. Hubble. (1929). A Relation Between Distance And Radial Velocity Among Extra-Galactic Nebulae. PNAS. doi: 10.1073/pnas.15.3.168. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close