Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

İnsan beyni bilgiyi nasıl depolar, gerektiğinde hatırlar?

Bu hatırlama işlemi nasıl gerçekleşir? Somutlaştırmak gerekirse teknolojide bilgiler yanlış bilmiyorsam kodlarla depolanıyor. Peki beynimiz bu bilgileri nasıl saklıyor?
3,220 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Bilginin kaydediliş metodu, beyin için halen anlaşılamamış bir mekanizmadır. Yakın zamanda da anlamanın mümkün olamayacağı düşünülmekte otörler tarafından. Sadece bazı teoriler var. Nöronların şebekeler halinde çalışarak, dış uyaranların bizdeki etkisine göre farklı nöron ağlarında kodlandığı, bir nöronun birden çok şebekeye dahil olduğu gibi. Bir ŞEYin hatırlarken, ona ait hislerin, duyguların, etrafındakilerin de hatırlanıyor olmasının da bu iç içe geçmiş şebekelerin uyarılmasıyla ilgili olduğuna dair bu teori. Ancak, beynin bir bilgiyi kaydetme metodunu, yine beynin kendisiyle yapmaya çalışmak, üretilmiş bir sonucu, o sonuç referanslarıyla açıklamaya çalışmak olduğu için açıklamanın zorluğu artmakta. Günümüzde taklit edilmeye çalışılsa da, bilgisayarın dijital veri işleme metodlarının beyinle kıyaslanması temelde tamamen yanlış kabul edilmekte. Bir görüş de, konnektom un hafızayı oluşturduğu şeklinde. Beyin bağlantısal bütünselliği, hem bilince hem hafızaya dönüşen bir süreç olarak da görülmekte. Ancak araştırmalar devam etmesine karşın bilgi kaydı, ve bilginin hafızadan çağırılma süreçleri net bilinmemekte. Ayrıca hafızadan çağırmanın, kayıttan okuma şeklinde olmadığı, YENİDEN OLUŞTURMA ile bilince aktarıldığı bilinmekte. Bu nedenle geçmişe dair hatıralarda manipülasyon sık görülür. Aynı hatırayı farklı kişiler çok farklı hatırlayabilir. Kayıt metodu bilinmediği için, hafızadan çağırmanın mekanizması anlaşılamamakta, sadece işleyiş üzerinden çıkarıma gidilmekte henüz....

1,894 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (18 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 18 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Kartal
Bilim ve teknolojiyle ilgilenen biriyim.
Orijinal Soru: Beynimiz anılarımızı nerede ve nasıl depolayıp tekrar hatırlamamızı sağlıyor?

Beynimiz anılarımızı nerede ve nasıl depolayıp tekrar hatırlamamızı sağlıyor ?

Limbik sistem; dış etkenlerden gelen uyarılar neticesinde hem bedenin fonksiyonel organlarına hem de duygusal davranışsallara karşı verdiği cevapları yönetir. Limbik sistem aynı zamanda; yaşanılan anıların oluşturulması ve bu anıların olaylarla bağdaştırılması, yeni yetiler öğrenme, öğrenilenleri hafızada tutma, cinsel istek, korku, açlık, susuzluk, uyku düzeni, stres, yer ve yön duygusu, ani gelişen olaylara karşı kendini ve çevreyi koruma altına alma gibi durumlarda vücuttaki uyaranlar arasındaki koordinasyonu sağlar.Limbik sistem; hipotalamus, amigdala, talamus ve hipokampus olmak üzere dört ana bölgeden oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Hipokampus; beynin hafıza merkezi olarak bilinir. Kısa süreli hafızaya alınan bilgilerin uzun süreli hafızaya aktarılmasında görev alır. Hipokampus, yaşanılan anıların olaylarla ilişkilendirilmesinde ve kişinin yön bulma duyusunu kontrol etmede de önemli bir rol oynar. Hipokampusun düzgün çalışmaması veya travmalara bağlı darbelere maruz kalması, kısa süreli hafızanın zedelenmesine neden olabilir; bu da eski anıların ve uzun süre önce öğrenilmiş şeylerin hafızada tutulmasına rağmen kısa süre önce yaşanan şeylerin hafızada tutulamamasına yol açabilir.

Beyindeki anı depolama süreci vardır ilk önce kodlama işleminden geçer.

Tüm Reklamları Kapat

Kodlama: Anılarımız ilk olarak korteks adı verilen beyin kabuğunun çeşitli bölgelerinde kodlanır. Kodlama süreci, algılarımızı işleyerek ve çeşitli duyusal girdileri entegre ederek gerçekleşir. daha sonra depolanma dönemine girer.

Kodlanan bilgiler, daha sonra uzun süreli bellekte yani korteks te depolanır.

Korteks: beyin kabuğunun dış katmanıdır ve birçok karmaşık bilişsel işlevi yerine getiren beyindeki önemli bir yapıdır.

Hatırlama: Anılarımızı hatırlamak için, depolanan bilgileri geri çağırma sürecine ihtiyacımız vardır. Hatırlama genellikle hipokampus ve ilgili kortikal bölgeler arasındaki etkileşimlerle gerçekleşir. Hipokampus, depolanan bilgilerin yerini tespit etmede ve ilgili kortikal bölgeleri aktive etmede önemli bir rol oynar. Bir anıyı hatırlamak, bu nedenle ilgili sinirsel ağların aktivasyonunu gerektirir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close