Ben bunu iki ihtimal olarak düşündüm, birinci ihtimalde fizik matematik içerdiği için kolay diyemem, neden? "temeli zayıf olduğu için" matematikte zorlanan birinin önce matematik ile arasını düzetmesi gerekir çünkü temel dendiği zaman akla ilk başta "temel matematik konuları ile ilişkili noktalarda başarısız olmak" geliyor, soruyu matematiğin biraz daha ileri seviyelerinde temelden dolayı yavaş kalmak gibi algılamadım çünkü bu sorun edilmez genelde pratik yapılarak geliştirilebilir. Ben gerçekçi konuşmayı seven biriyim, bu noktaya kadar temel matematik konularında bir miktar uzmanlaşmamışsan içinde nasıl bir matematik takıntısı oluşturabilirsin? bunu bir düşünmek lazım, önemli olan motivasyonun sürekliliği, ben hayatım boyunca şunu keşfettim, herkes "ilk adımı atmak kolay gerisi gelir" der ama benim için bu gibi konularda tam tersi, ilk adımı bir şekilde bir heyecanla, "yaparız" "ne olacak" diyerek atmak çok kolay, önemli olan gerisini getirebilmek, motivasyon ile ilgili kendine şu soruyu sorabilirsin, matematik ile ilgili bir soru görmüş ve o soruyu çözmeyi yarım bırakmışsan, o soru bir süre daha hala zihninde kalmaya devam ediyor mu? cevap evet ise sayısal alanlar senin ilgi alanın olabilir, dolayısıyla bunlara kendini kaptırman daha kolay olabilir, cevap hayır ise ama fiziği seviyorsan, bu bahsettiğim motivasyonu nasıl oluşturabilirsin bunu düşünmek lazım.
İkinci ihtimalde anlamadığım diğer bir kısım öss sınavlarından ve tarihlerinden hiç haberim yok ama "tercih etmeli miyim?" şeklinde soru sorduğuna göre öyle bir sınava girmişsen ve fizik bölümü geliyorsa zaten sayısalın iyidir? dolayısıyla temelin yerindedir.
[1]
ayrıca kaynak zorunluluğu şart koşarken, bunlar daha somut konularda olsa iyi olur, kişisel tercihler, bireysel özellikler, bunlarla ilgili sorulara kaynak gösterdiğin zaman kaynak zaten ölçüm tüpleriyle somut bir deney yapmamış oluyor.
Kaynaklar
- R M Ryan 1, E L Deci, et al. (2000). Self-Determination Theory And The Facilitation Of Intrinsic Motivation, Social Development, And Well-Being. Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. | Arşiv Bağlantısı