Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kx Fft
Üye
1

Uçurumun kenarında kütle merkezi üzerinde duran ağır bir cismi üfleyerek düşürebilir miyiz?

Bu şekilde çok küçük kuvvetler büyük kütleli cisimleri etkileyebilir mi?
339 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Bora Menderes
Meraklı bir lise öğrencisi

Sürtünme olmadan evet. Her zaman. Sürtünme olduğunda bazen cisme kuvvet uygulandığında cisim hareket edemez. Hareket etmesi için belli bir kuvvete ihtiyacı vardır. Fakat sürtünme olmayan yerde cisim her türlü hareket edecektir. . Newton'un bu denklemine bakalım. Daha cisim hareket etmeden uygulanan kuvvete ters olan kuvvete (yani sürtünmeye) "statik sürtünme" denir. Ve Fs ile gösterilir, Fs'nin ve cisme uygulanan kuvvetin büyüklükleri aynı olur. Yani tüm cisme etki eden tüm kuvvetlerin toplamı 0 olur cisim hareket etmez. Fakat sürtünme olmayınca ortamda cisme uygulanan her bir kuvvette cisim harekete geçer. F>0 ve m>0 olması gerektiğinden F/m daima 0'dan büyük olur ki bu da bize hızlanmayı verir. Yani sürtünme olmadan cisme tırnağımızla dokunsak bile cisim "hareket" edecektir.

Vektör ve Newton'un 2. yasası hakkında az bilgiye sahipsen anlamaman normal. Fakat kısacası; sürtünme olmayan her yerde cisim hareket eder çünkü cisme, bizim kuvvetimizi sıfırlayan bir kuvvet etki etmez. Edemez çünkü. Günlük hayatta bizim kuvvetimizin cisme etkisini azaltan şey sürtünmedir. Sürtünme ortadan kalınca her şey kayıp gider. Sorunda ise bölgede sürtünme yoksa evet düşer, eğer bölgede çok çok çok çok çok az sürtünme varsa üfleyerek düşürebilirsin. Hesaplamak gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Anıl Kocabaldır
Fizikçi

Cisim uçurumun kenarında durabiliyorsa, mutlaka cismin ağırlık merkezinin uzantısı, cisimle zeminin temas ettiği yüzeyden geçmesi gerekir. Dolayısıyla duran bir cisme zemin tarafından bir sürtünme kuvveti etki eder. Biz buna "statik sürtünme kuvveti" diyoruz. Anlamı şu: sürtünmeli ortamda duran cisimleri harekete geçirmek için gerekli olan kuvvet, statik sürtünme kuvvetinin maksimum değerine eşit ya da büyük olmalıdır. Matematiksel olarak

Tüm Reklamları Kapat

ile hesaplanır.

yüzeyin statik sürtünme katsayısı

Tüm Reklamları Kapat

: cismin ağırlığından dolayı oluşan tepki (normal) kuvveti

Eğer cismi herekete geçirmek yani üfleyerek düşürmek istersen en az kadar kuvvet uygulamalısın. Böylece taş düşecektir.

118 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close