Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Samed Bayındır
Üye 20 Temmuz 2023 3 Cevap
0

Olası bir su kıtlığı durumunda dünyadaki oksijen ve hidrojeni birleştirerek kendi suyumuzu üretebilir miyiz?

381 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ömer Özdemir
Bilme sevdalı bir genç. 20 Temmuz 2023

Su kıtlığı olduğu zaman olası kullanılacak ilk yönetmin bu olduğunu söylemek doğru olmaz.

Su zaten hidrojenin yanması ile oluşur. Bu oluşan su, buhar fazındadır. Tepkimenin verimi %100 olamayacağı için hidrojen yakıldığı zaman hidrojen, oksijen ve su buharı karışım halinde olacaktır. Suyun insanlar için kullanılabilir olması için su buharını karışımdan ayrışması ve yoğuşturulması gerekir. Bu da emek ve maliyet demektir. Bir şekilde ayrıştırılsa bile oluşan su saf sudur. İnsan kullanımına uygun değildir. İnsan kullanımına uygun hale gelmesi için mineral takviyesi yapılmalıdır. Bu da yine emek ve maliyet demektir.

Asıl bu durumu imkansızlaştıran şey ise hidrojenin kaynağıdır. Dünyamızdaki hidrojen kaynağı sudur. Ticari olarak üretilen hidrojenler suyun elektrolizi ile üretilir. Havadaki hidrojeni ise hem elde edilmesi zor hem de havada ciddiye alınacak bir miktarda hidrojen bulunmamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Böyle bir su kıtlığında bana göre atık suları ayrıştırmak veyahut deniz suyunu arındırmak çok daha mantıklı.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ertuğrul Genç
Araştırmacı 20 Temmuz 2023

Su, iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomunun kimyasal bir tepkime sonucu oluşan bir bileşiktir. Bu tepkime sırasında ısı ve ışık enerjisi açığa çıkar. Bu nedenle su, zaten yanmış bir madde olarak kabul edilir. Su üretmek için hidrojen ve oksijen atomlarını bir araya getirmek mümkündür, ancak bu süreç hem çok enerji gerektirir hem de çok tehlikelidir. Hidrojen ve oksijen gazları yanıcı ve yakıcı maddelerdir ve bir araya geldiklerinde güçlü bir patlama meydana gelebilir. Bu patlama sonucunda da su açığa çıkar. Ancak bu yöntemle elde edilen su miktarı çok azdır ve verimli değildir. Ayrıca hidrojen ve oksijen atomlarını saflaştırmak da zor ve pahalı bir işlemdir. Bu yüzden su kıtlığı durumunda bu yöntem pratik değildir.

Su kıtlığı, dünyanın pek çok yerinde ciddi bir sorundur. Su, yaşamın devam etmesi için gerekli olan en önemli kaynaktır. Ancak dünyadaki suyun sadece küçük bir kısmı tatlı su olarak kullanılabilir. Tatlı su kaynaklarının azalması, iklim değişikliği, nüfus artışı, kirlilik, tarım ve sanayi gibi etkenler su kıtlığının nedenleri arasındadır. Su kıtlığının önlenmesi için su tasarrufu, su yönetimi, su arıtma, yağmur hasadı, deniz suyu arıtma gibi çözümler geliştirilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. E. Sara. Hidrojen (H) Ve Oksijen (O) Atomlarını Birleştirerek Su Üretebilir Miyiz? - Bilimup. Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2023. Alındığı Yer: bilimUP | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilim Genc. Gelecekteki Tehlike: Su Kıtlığı | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hamza Yslmn
Hamza Yslmn
1,390 UP
Araştırmacı 20 Temmuz 2023

Evet su üretmek için hidrojen ve oksijen tepkimesi ile... yani hidrojeni oksijen ile yakarak su elde etmek mümkün.

Fakat su üretecek kadar hidrojen gazını elde etmek için bazı metotlar var. En basit yöntem suyu hidroliz etmektir, fakat senin anlattığın durumda su kullanmak imkansız. Diğer yöntemler ise çok maliyetli yöntemler olduğu için böyle bir durumda atık suyun geri dönüşümü ve filtrelenmesi büyük ihtimalle daha sürdürülebilir ve ekonomik olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Zafer Ömer Özdemir , Halil Mutlubaş, et al. Hidrojen Üretim Yöntemleri. Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close