Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Merve Özcan
Merve Özcan
1,635 UP
Üye
0

Doğal seçilim ile yapay seçilimin ayrılma noktası neresidir?

Yapay seçilim de doğal seçilimin içerisinde ve bir parçası değil midir? Sonuçta doğal seçilimi de çevre -dolayısıyla bitkiler, hayvanlar vs. canlılar da- belirlemektedir. Böyle bakıldığı zaman buna yapay seçilim diyebilir?
7,441 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem @Cadıbozmasıı
Amatör Biyolog

Farklı açılardan , ele alınırsa farklı cevapları olacak bir soru.

Şimdi öncelikle, Yapay Seçilim ve Doğal Seçilim Nedir? Bunları kavramak lazım.

Klasik ve mümkün olan en basit tanımlarını yapalım bu kavramların.

Tüm Reklamları Kapat

Doğal seçilim, belirli bir türde dış çevreye uyum konusunda daha elverişli özelliklere sahip organizmaların, bu elverişli özelliklere sahip olmayan diğer bireylere göre yaşama ve üreme şanslarının daha yüksek olması ve bunun sonucu olarak genlerini yeni kuşaklara aktarabilmeleri yoluyla işleyen evrimsel mekanizma.

Yapay seçilim, insanların bilinçli ve amaçlı olarak bir organizmanın belli özelliklerini seçmesi ve kontrollü olarak yetiştirmesi sürecini anlatan tanım.

Şimdi tanımlara,baktığımızda şunlar açık ve net ortaya çıkmaktadır.

Yapay seçilim,

Tüm Reklamları Kapat

Bilinçli ve zeki bir canlı olan insanın pragmatik amaçlar doğrultusunda ,bilinçli olarak gerçekleştirdiği bir eylemdir. Yapay seçilim doğrudan tek bir özellik bakımından ,insana yaralı olması için insanların , bazı canlı popülasyonlarını evrim geçirmeye zorlamasını içerir.

Klasik bir örnek olarak insanlar,en küçük çekirdeklere sahip , az çekirdekleri muzları seçmiş yapay olarak bu bitkilerin çiftleşmesini sağlayarak nesiller içerisinde küçük ve az çekirdekli muzlar elde etmiştir.

Burada bunu yapan insanlık sadece az ve küçük çekirdekli muz elde etme gayesindedir,bitkinin boyu,yaprak ,boyutu veya rengi vs gibi diğer özellikleri ile genel olarak ilgilenmez. VE AYRICA İnsan yaptığı yapay seçilim ile her nesilde daha az ve küçük çekirdekli muzlar elde edeceğini öngörebilir .Çünkü bilinç sahibidir ve yaptığı eylemi bu bilinç ile gerçekleştirmiştir.

Doğal seçilim ise bu özelliklerden yoksundur

Örnek olarak aslan ve ceylanları verelim. Ceylanların güçsüz ve yavaşlarını aslanlar yiyecektir. Bu yüzden sadece hızlı ceylanlar çiftleşme mevsimine kadar yaşayabilir. Ama aslanlarda da durum aynıdır. Hızlı koşamayan aslan aç kalır ve ölür böylece hızlılar çiftleşebilir artık yeni nesil daha hızlıdır. Ama aslanlar hızlandığı için artık hızlı olan ceylanlardan bazıları yavaş sayılmaya başlar. Bu şekilde her iki tür de hızlanır.

Görüldüğü gibi burada her hangi bir bilinçli,niyet ve plandan söz edilemez,Aslanların ,ceylanlara evrim geçirtmek gibi bir gayesi yoktur.Ve hatta ceylanların evrimi,aslanların işini zorlaştıracak ve onları da evrim geçirmek durumunda bırakacaktır.Doğanın bir bilinci,niyeti ve öngörüsü yoktur.

Şimdi esas soruyu yanıtlayabiliriz.

Yapay seçilim de doğal seçilimin içerisinde ve bir parçası değil midir?

Bu felsefi yanı olan bir soru aslında.

Buna kendimce şöyle cevap veririm: Doğa bilimlerinin incelediği,ifade ettiği bize sunduğu her şey doğanın bir parçasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer bilimsel tanımların dışında bu tarz bir felsefi bakış açısıyla konuyu incelersek evet insan eylemleri de doğanın bir parçasıdır.Fakat yukarıda bahsedilen farklar Yapay Seçilim ve Doğal Seçilimin farklı başlıklar altında tanımlanıp, incelenmesi için bilim insanları tarafından yeterli görülmüştür.

3,378 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Doğal Seçilim. (10 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 10 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Yapay Seçilim. (10 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 10 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Muzun Evrimi. (10 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 10 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close