Dünya tarihinde, kuzey ve güney yarım küre genelinde iklimlerin herhangi bir zamanda tüm dünyada tam olarak aynı olması pek olası değildir. Dünyanın iklimi, coğrafi özellikler, okyanus akıntıları, atmosferik sirkülasyon modelleri, güneş radyasyonu, volkanik aktivite ve sera gazı konsantrasyonları dahil olmak üzere çok sayıda faktörden etkilenen karmaşık ve dinamik bir sistemdir.
Ancak dünya'nın iklimi, milyonlarca yıl boyunca çeşitli iklim durumlarını ve değişikliklerini deneyimleyerek oldukça dinamik olmuştur. Dünyanın farklı bölgelerindeki sıcaklıkların daha benzer olduğu veya daha yüksek derecede homojenlik gösterdiği dönemler olmuştur.
Paleocene-Eocene Thermal Maximum (PETM) dönemini incelersek, bu dönemde sıcaklıklar artmış, yaz-kış sıcaklık farkı azalmış, farklı bölgelerde iklim daha benzer hale gelmiştir.
Bunların dışında ekvatora yakınlaşırsak aynı iklimi yaşama oranımız artar. Güney yarım küre ekvatordan uzaklaştıkça daha fazla su yüzeyine sahip olduğu için daha serin ve ılıman iklimler gösterir. Kuzey yarım küre ekvatora yakın tropikal ve ılıman bölgeleri içerir, karaların denizlerden daha çabuk ısınıp soğudukları için ve kuzey yarım kürede kara miktarı daha fazla olduğu için sıcaklık ortalama olarak güney yarım küreden fazladır.