Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yağmur Yaldız
Üye 19 Temmuz 2023 1 Cevap
0

Kendi kan grubumuzdan farklı bir grup kanı içersek ne olur?

355 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Cevapta iddia edilenlerden hiçbirine, güvenilir ve bilimsel bir kaynak belirtilmemiştir.
0
Ünal Yeşilyurt
araştırma 19 Temmuz 2023

içersek ? bir insan kendi kan grubu olsad neden kan içsin :)

Bir ihtimal kendi kan grubumuzdan uyumsuz kan alırsak ne olur demek istediğini var sayarak sana şu bilgileri vermek isterim. Diğer türlü istediğin bir kan gurubunu istediğin kadarda içebilirsin sorun olmaz :)

Hepimizin bildiği üzere, farklı kan grubuna sahip insanlar birbirlerine kan verememektedirler; verdikleri takdirde ise sonuçlar ölümcül olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanların kanları, alyuvarlarındaki aglütinojenlerin (antijen) çeşitlerine ve durumuna göre gruplandırılmıştır. Bildiğimiz gibi, 0 (sıfır), A, B, AB olmak üzere dörde ayrılan kan gruplarından 0 (sıfır) grubu kanın alyuvarlarında aglütinojen yoktur. A grubu alyuvarlarda A antijeni, B grubu alyuvarlarda B ve AB grubu alyuvarlarda hem A hem B aglütinojenleri bulunur. Bu çeşitliliğin sebebine bilim insanlarının verdiği cevap ise, insanların farklı bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık geliştirmek için, farklı kan gruplarına sahip olacak biçimde evrimleştiğidir.

Araştırmalar, kan grubu 0 ve B olanların, sıtma hastalığına karşı diğer kan grubu taşıyanlarına göre daha yüksek dirence sahip olduklarını göstermektedir.

Kan gruplarında önemli olan bir diğer nokta ise, alyuvarlarda Rhesus faktörü adı verilen bir maddenin bulunup bulunmamasıdır. Rhesus faktörü kısaca Rh faktörü olarak bilinir. Kanda bulunup bulunmamasına göre Rh pozitif (+) ve negatif (-) olarak değerlendirilir. İnsanların yüzde 15'inde Rh faktörü olmadığı belirlenmiştir. Rh testleri bilhassa hamilelik dönemindeki kadınlar için oldukça büyük önem taşımaktadır; çünkü eğer anne Rh-, bebek babadan dolayı Rh+ kan grubuna sahip ise,

annenin bağışıklık sistemi bebeğin kanını yabancı bir madde olarak algılayıp antikor üretmeye ve bebeğe saldırmaya başlayacaktır.

Bir insandan diğerine kan aktarılması yani transfüzyon yapılırken hem kan gruplarına hem de o gruplarda Rh faktörünün bulunup bulunmadığı göz önüne alınır. Kanında Rh faktörü barındırmayan kişiye Rh faktörlü kan verilemez. 0 grubu kanı olan bir insan, yalnız kendi grubundan kan alırken; hem kendi grubuna hem de diğer gruplara kan verebilmektedir, çünkü alyuvarlarında aglütinojen yoktur. 0 grubu kanı olanlar bu sebepten ötürü genel verici olarak isimlendirilirler. AB lan grubu olan biri, her gruptan kan alabilir; çünkü alyuvarlarında hem A hem de B aglütinojenleri barındırmaktadır ve bu sebeple de kendi kan grubundan başka kan gruplarına kan veremez. Diğer türlerden kan alabildikleri için de genel alıcı olarak isimlendirilirler.[1]

Kaynaklar

  1. M. şalt. Farklı Kan Grubu Sahipleri Neden Birbirlerine Kan Veremez?. (19 Mart 2017). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Webtekno | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close