Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Murat Yılmaz
Murat Yılmaz
1,086 UP
Üye
6

Nedensellik ve natüralizmin geçerliliği artık şüpheli mi? Bu, teist metinlerde yazan mucizeler-olağanüstü olayların olabilirliğine artı mı kazandırır?

Bilim dünyasında nedensellik ve natüralizm karşıtı tezler, teist dinlerin mucizelerle ilgili iddialarına güç kazandırır mı?
1,093 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem @Cadıbozmasıı
Kritisist

Öncelikle .

Soru içerisinde soru içeren bir soru ve bütün sorular farklı başlıklar altında cevaplanmalı.

Tüm Reklamları Kapat

Bilimin naturalizimi konusu

Bilimin Naturalist ve Materyalist yönünün niteliklerine ve bilimin nasıl günümüzdeki metodolojisine sahip olduğunu incelememiz gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanın varlığı anlama ve tanıma yöntemlerinden sadece birisidir ,bir diğeri de akıl yürütme yoluyla varlığı anlamaya çalışan felsefedir ve bilim felsefeden doğmuştur

İlk çağlardaki filozofların dünyayı ve etrafı anlamaya çalışması, merak duyguları, belirli kriterlerin doğmasına ve bunların çeşitli ideolojilere dönüşmesine yol açmıştır. Bilimin temelleri atılıncaya kadar, tartışma ve deney olgusu insanlar tarafından geliştirilmiş ve bu bir arayış haline dönüşmüştür. İlk dönemlerde belirgin bir felsefe-bilim ayrımı yoktur ve birçok büyük bilim insanı aynı zamanda filozoftur.

Aynı zamanda tarih boyunca pek çok sahtebilim ,metafizik öğretiler vb bilim ile iç içe olmuş ve bu sahte bilimler otorite kabul edilmiştir.Bu sahte bilimleri belkide en güzel örnekleri , simya ve astrolojidir

Bilimin felsefeden kesin olarak kopuşu ve günümüzdeki metodolojisine kavuşması

18 yy ile birlikte olmuştur.Bu yüzyılla birlikte.

Argümanlara somut elle tutulabilen,deney ve gözlem konusu yapılabilen kanıtlar getirme zorunluluğu,dinlerden ve inançlardan bağımsız hareket etme zorunluluğu,şeffaflık gibi ilkeler bilimin ayrılmaz parçaları oldular.

ÇÜNKÜ

Ancak somut kanıtlara dayandırılan, iddialar evrensel olarak kabul edilebilir niteliktedir ve iddiaların deney yolu ile sınanması onların gerçekliklerini analiz etmenin biricik yoludur.

Tüm Reklamları Kapat

Tarih boyunca somut kanıtlar olmaksızın pek çok düşünür ortaya akıla dayalı ,argümanlar atmış ama bunlar deney eksikliği asla doğrulanamadığı gibi akla dayalı argümanların belirli paradigmalardan yoksun olmaları yüzünden evrensel nitelik kazanamamışlardır .

Bu yüzden bilim bu tarz materyalist ve naturalist pradimalar olmadan düşünülemez.18 yy dan bu güne kadarki Teknolojik sıçramalar ise bu pradigmaların geçerliliğinin ispatı niteliğindedir.

Unutmayın bir şey ispatlanana kadar o şey yok hükmündedir.

Bu koca evrende dünya dışında bir yaşam olması fikirinin mantıklı ve akla yatkın olması uzaylıların varlığının ispatı değildir

Tüm Reklamları Kapat

Haliyle bilimin metodolojisinin geçerliliği şüpheli olmadığı gibi her zamankinden daha kesindir günümüzde

Fakat şu da unutulmamalıdır ki

Bilimin naturalist yönü sadece metodiktir , amaç değildir

Şöyle ki bilim dünyayı somut kanıtlar,deney ve gözlem ile açıklayan bir disiplin olarak naturalist-materyalist metodolojiye sahiptir ama bilimin , naturalist felsefeyi pazarlamak veya bilim dışındaki felsefi açıklamaları yok etmek gibi bir amacı yoktur.Öyle ki bilimin naturalist metodolojisine sadık kalarak çalışmalarını yürüten, fakat buna rağmen naturalist felsefeye aykırı pek çok kişisel-dini inancı olan sayısız başarılı bilim insanı vardır.

Tüm Reklamları Kapat

BİLİM DÜNYASINDA KÜÇÜK İSTİSNALAR HARİÇ ,

Bilimin metodolojisine itiraz eden bir zümre bulunmamaktadır

Mucize Olağan üstü olay iddialarına gelirsek ,

Bu tarz mucize iddialarında bulunan teistlerin kendi iddiaları mucize iddiaları söz konusu olduğunda bu iddialara evrensellik kazandırmak için materyalist ve naturalist bilimden başka bir şeye başvurmayıp buna rağmen bilimin metodolojisine bu tarz çok da iyi niyetli olmayan eleştiriler getirmeleri ironiktir , kendi felsefi iddiaları , asla deneye ve gözleme tabi tutularak ispatlanamamışken , her bir iddiasını ispatlayabilen bilimin açığını aramak da öyle !

*Daha detaylı bilgi için lütfen kaynakçaları inceleyin

Esenkalın

506 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bilim Hakkında. (9 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 9 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Bilim Karşıtı İddialara Reddiyeler 1. (9 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 9 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Bilim Karşıtı İddialara Reddiyeler 2. (9 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 9 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Mucize İddialarına Reddiyeler. (9 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 9 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close