Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İlhan Taşlı
Üye
6

Prokaryotik hücreler, günümüzde ökaryotik hücrelere neden evrilmiyor? Evriliyor da biz mi bilmiyoruz?

"Mitokondri, prokaryotik hücrenin ökaryotik hücreye evrimleşmesinde kilit rol oynamıştır. Günümüzde serbest prokaryotlar bir araya gelerek çok hücreli bir canlıya evrimleşme eğiliminde değildir", ifadesinde, deney ve gözlemler, yaşamın ortaya çıktığı düşünülen, hidrotermal bacalarda veya yapay benzer ortamlarda gözlemlenebiliyor mu?
278 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rəsul Nurullazadə
Öğrenciyim

Şöyle cevap vereyim ilk öncelikle: bildiğin gibi eğer bir canlı türü zaten başarılıysa, başka bir türe evrimleşmez. Mesela senin sorundaki mantıkla ilerlersek, bunu da sora biliriz: "Ee madem insanlar maymundan evrimleşti, neden şimdiki maymunlar insan olmuyor?" Ve bildiğin gibi bu baya saçma bir soru. Yani demem o ki, eğer bir tür popülasyonu zaten başarılıysa, sabitleştirici seçilim devreye girer ve popülasyon olduğu gibi kalır, sadece bir az "törpülenir", başka bir türe evrimleşmez, zaten bu olay yüzünden şuan "canlı fosil" adlandırdığımız türler mevcut (Bakınız: Sphenodon punctatus; Ornitorenk ve s.). İkinci soruna gelirsek, neden hidrotermal bacalarda bu olay yaşanmıyor (prokaryotların ökaryotlara evrimleşmesi)? Aslında hidrotermal bacalarda şuan bile o yaşanıyo ola bilir, hatta şuanda orada yeni canlı formları bile oluşuyo ola bilir. Oluşmasına oluşuyo da, hidrotermal bacaların etrafındaki canlı çeşitliliği çok fazla, o yeni-yeni adapte olan canlılara zaten var olan canlılar izin vermiyorlar ki, doğru-düzgün evrimleşe bilsinler. [1] Hem dünyada var olan ve olmuş bütün prokaryotları keşfedemedik ve belki de dünyanın her hangi bir yerinde çokhücreli bir prokaryot ola bilir ve ya prokaryotlarla ökaryotlar arasında bir geçiş türü de ola bilir, listeyi istediğimiz kadar uzata biliriz, ancak henüz bilmiyoruz ve bilim ilerledikçe bunu da çözeceğiz. Ve artı olarak, zaten laboratuvar ortamında tek hücrelilerin çok hücrelilere evrimleştiğini göre biliyoruz. [2] Yani olay, canlıların bu yönde evrimleşmesi için uygun şartların sağlanması.

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. (YouTube Videosu, 2021). Dünya'da Bizden Farklı Yaşam Formları Olabilir Mi?.
  2. C. Nast. Multicellular Life Evolves In Laboratory. (17 Ocak 2012). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2023. Alındığı Yer: WIRED | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close