Sorunuzun cevabını, Büyük Patlama evresinden başlayarak cevap arayalım. Aslında evrenin tüm fizik ve kimya yasaları, büyük patlamadan itibaren, ilk üç dakika içinde şekillendi. Temel parçacıklar ve atomlar bu sürede oluşumunu gerçekleştirdi ve tüm evrenin şekillenmesine neden oldu. Parçacıkları ele alalım, örneğin, foton; evrenin neresine giderseniz gidin, dalga ve parçacık özelliği gösterecektir ve ışık hızında hareket edecektir. Atomlar; temel parçacıkların etkileri ile 4 temel kuvvete (çekim kuvveti, elektromanyetizma, zayıf etkileşim ve güçlü etkileşim)sahiptir ve evrenin neresine giderseniz gidin bu durum geçerlidir.
Dört temel kuvvetin en bilinmezini ele alalım. Kütle çekimine neden olan üç unsurun varlığı bilinir (Higgs bozonu, Alanı ve varsayımsal Graviton parçacığı). Evrenin her yerindeki atomların kütle çekimine neden olan bu parçacıklar, Newton fiziği veya Einsten Genel Görelilik teorilerinin evrenin her yerinde geçerli olduğu anlamına gelecektir. Çünkü kütle çekimine neden olan parçacıklar olmasa, atomlardan yani maddeden bahsedemeyiz.
"Farklı fizik ve kimya yasaları olabilir" demek için. Bizim evrenimiz dışında, bambaşka bir yerde, farklı Büyük Patlamanın, farklı bir işleyişi olması gerekir.
Sonuç olarak, tüm evrenin hikayesi tek bir tekilliğe dayanıyor, ve bu hikaye, Büyük patlama ile ilk üç dakikada yazıldı ve şekillendi.[1]
Kaynaklar
- S. Weinberg. (2021). Ilk Üc Dakika. ISBN: 9786257266635.