Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Yaşar
Emre Yaşar
1,649 UP
Üye 18 Haziran 2023 2 Cevap
6

Karadelikler evrenin başlangıcı yani big bang olabilir mi?

Evrenin genişlediğini ve evrenin bir noktada başladığını biliyoruz. Evrende hiçbir enerjinin yok olmadığını biliyoruz. Düşüncem ve sorum şöyle evrenin genişlemesi durduğunda herşey tekrar bir noktada bir karadelikte toplanabilir mi? Karadelikleri yutan karadelik en sonunda kendi içine çökerek en başa büyük patlamaya dönebilir mi? Soru kısmı çok az
614 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi Tutkunu 22 Haziran 2023

Big bang teorisi, evrenin başlangıcını ve gelişimini açıklamak için gözlemsel kanıtlara dayanır. Bu kanıtlar arasında kozmik mikrodalga arka plan ışıması, ilk nükleosentez, galaksilerin evrimi ve kırmızıya kayma gibi olgular vardır.

Big bang teorisi, evrenin başlangıcında bir tekillik olduğunu varsayar. Tekillik, uzay-zamanın sonsuz yoğunlukta ve sıfır hacimde olduğu bir noktadır. Bu noktada fizik kanunları geçerli değildir ve zaman da başlamamıştır. Big bang teorisi, bu tekilliğin nasıl oluştuğunu veya neyden kaynaklandığını açıklayamaz. Bu nedenle big bang teorisi evrenin neden var olduğunu değil, nasıl var olduğunu anlatır.

Karadelikler ise uzay-zamanın çok yoğun bir şekilde büküldüğü ve ışığın bile kaçamadığı cisimlerdir. Karadelikler genellikle büyük yıldızların çekirdeklerinin çökmesiyle oluşur. Karadeliklerin merkezinde de bir tekillik olduğu düşünülür. Ancak karadeliklerin tekilliği ile big bang’in tekilliği arasında önemli farklar vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Birincisi, karadeliklerin tekilliği uzay-zamanın içinde yer alırken, big bang’in tekilliği uzay-zamanın kendisidir. Yani karadeliklerin tekilliği bir olay ufkunun arkasında gizlidir ve dışarıdan gözlemlenemez. Big bang’in tekilliği ise uzay-zamanın başlangıcıdır ve tüm evren ondan doğmuştur.

İkincisi, karadeliklerin tekilliği zamanın içinde yer alırken, big bang’in tekilliği zamanın kendisidir. Yani karadeliklerin tekilliği bir zamanda meydana gelmiştir ve zaman ondan sonra devam etmiştir. Big bang’in tekilliği ise zamanın başlangıcıdır ve zaman ondan sonra başlamıştır.

Bu farklardan dolayı, karadeliklerin evrenin başlangıcı yani big bang olması mümkün görünmemektedir. Evrenin başlangıcının ne olduğu veya nasıl gerçekleştiği hala bilimsel bir gizemdir. Bazı fizikçiler evrenin başka bir evrenden doğduğunu veya birden fazla evren olduğunu öne sürmüşlerdir. Ancak bu fikirler henüz test edilebilir veya kanıtlanabilir değildir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 3 Temmuz 2023

Sorunuz, Evrenin sonunun nasıl olacağı yönündeki görüşlerden bir tanesi ile neredeyse tam olarak örtüşüyor. Büyük Çöküş; evrenin genişlemesi kütle çekim etkisi ile önce yavaşlayacak, durağan bir hale geldikten sonra artan bir hızla kendi içine doğru çökecektir.

Kütlelerin birleşmesi ile evrenin son dönemlerinde sadece karadeliklerin hükmettiği bir çağa girilecek ve nihayetinde bu karadeliklerde birbirleri ile çarpışarak tek bir karadeliğe dönüşecektir. Devasa kütlenin tek bir noktaya toplanması, kendine has bir tekilliği beraberinde getirecektir. Görüşe göre zaten Big Bang anıda bir tekilliği işaret eder.

Senaryoyu ortaya koyan, Rus bilim insanı Aleksandr Fridman'a göre bu aynı zamanda sürekli kendini tekrar eden bir durumdur. Fakat günümüz kozmoloji gözlemcileri bu senaryonun, diğerlerine göre daha zayıf olduğu inancını taşır. Çünkü evren artan bir hızla genişlemektedir ve kütle çekim ile bu hızlanmayı yavaşlatacak kritik değer aşılmış gibi duruyor. Eğer, ortaya henüz bilmediğimiz kozmolojik bir anomali çıkmaz ise bu görüş güç yitirmeye devam edecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, tek bir karadelik (karadelikler değil) Big Bang'in başlangıcı olabilir.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close