Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Tanrı kavramının gerçekte neyi ifade ettiği bilinebilir mi?

Aristoteles'in, Gazali'nin, Spinoza'nın, Leibniz'in vs. Tanrı algıları birbirlerinden çok farklıdır. Halbuki hepsi bir Tanrı'nın var olduğuna inanır.
763 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot

Tanrı kavramını ele almadan önce, onu tanımlayanı kafamızda bir toparlamamız gerekir.

Olduğunu zannettiği, olmayı istediği, aslında olduğu kişilere bölünmüş, henüz içinde bulunduğu fizik evreni anlamaktan uzak, kendi bedenini bile tam anlayamamış, kendi türünü yok etmekle katletmekle, köleleştirmekle bugünlere gelmiş bir türüz. Sanki dünya üzerinde bütün sorunlarımızı hallettik, harika varlıklar olduk, bu mükemmellikle sıra tanrıyı tanımlamaya geldi.

Tanrısal tanımdan önce, insan tanımını belli seviyede kavramış olmamız gerek. Ki, eğer tanrıdan bahsedeceksek, tanrının belli süreçlerle ürettiği makinayı anlamaya çalışarak, onun var etme kastını anlamaya yaklaşabilelim. Ancak üstün zekalı olduğumuz için, kendimizi anlamadan tanrıyı tanımlamaya hatta yargılamaya daha meyilliyiz. Çünkü homosapiens nevroza hastalığına ilk günden beri düçar olmuş haldeyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu açıdan tanrı tanımımız daima eksik, boşluklarla çelişkilerle dolu ve FARKLI olacaktır. Tanrısızlık tanımı da bu şekilde değişmez. Çünkü rasyoneliteyi halledememiş bir düşünce yapısının irrasyonel, anlam yükleme gibi üst bir kognitif süreci başarıyla gerçekleştirmesi tanım gereği mümkün değildir. Ama bunu kabul etmek zor. BİLİYORUM demek, homosapiens için daha konforlu. BİLMİYORUM, acizlik gibi algılanmakta. Çünkü kendimizi tanrısallaştırmayı seviyoruz. Tanrıyı kutsamak yüceltmek de aynı nedenle hoşumuza gidiyor. O mükemmel, inanılmaz müthiş bir şey olmalı. Belki beni de öyle yapar.

Bu kadar eksik ve yetersiz bilişsel yetilerimizle, ilahi olarak kabul ettiğimizi düşündüğümüz bir metni ele aldığımızda çıkacak sorun, 1. İlahi olan metin, 2. Benim ondan anladığım en başta. Yani tanrısal bir metni tam olarak anladığını iddia etmek nasıl rasyonelleştirilebilir açıklamak zor. Bir de ikinci kısım, uygulama. Doğru olduğunu bildiğimiz henüz günlük yaşam kurallarını bile uygulamıyoruz alışkanlıklarımızdan dolayı. İlahi söylem olduğu kabul edilmiş kurallara uymada motivasyon olarak sonraki dünya belki yeterli görülebilir, ancak herkes başka bir dünyaya inanmak zorunda değil. vs vs

Tanrısal bir tanım kişisel, eksik, çelişkili olmak zorundadır kısaca. Tanrısızlık tanımı da. Bu nedenle fizik evreni, felsefeyi, kendimizi, merak ediyorsak farklı kültür ve dinleri kesinlikle ANLAMAYA ÇALIŞMAK zorundayız. Farklı tanrı tanımları eşzamanlı olarak yaşayabiliyorsa, bunları biz tanımlıyoruz demektir.

400 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Adıyaman
Felsefe Sever

Tanrı, beş duyu organımızla algıladığımız dünyaya ilişkin bir kavram olmadığı için nesnel bir biçimde tanımlanamaz. Bununla birlikte öznel ve felsefi bir biçimde tanımlanması, kavramsal açıdan bilinebilmesi, spekülatif olsa da mümkün. Tanrı kavramıyla ilgili spekülasyonları içerir felsefi ve dini metinler incelenerek Tanrı kavramına ilişkin fikirlerimiz geliştirilebilir. Burada tanımlama işinin yapısı gereği öznenin ilgisi ile de alakalı olduğu, bu sebeple kapsayıcı olamayacağı, kabul edilmeli. En nihayetinde nesneler dünyasının dahi öznenin ilgisinden bağımsız tam bir şekilde tanımlanabilmesi olanaksızdır. Ancak bizim açımızdan önem taşıyan noktalarını ifade edecek şekilde bir tanımlama yapmak olanaklıdır. Bu kapsamda Tanrı kavramına ilişkin bugüne kadar yanlışlanamayan, şu an için yanlışlanması da mümkün gözükmeyen ortak öz, Tanrı'nın felsefi tanımı olarak kabul edilebilir. Her teist ve deistin Tanrı kavramına ilişkin ortak düşüncesi onun nesneler dünyasını yarattığıdır. Özünde Tanrı kavramı, özel olarak içine doğduğumuz dünyanın, genel olarak tüm nesnelerin, ilk sebebine ilişkin anlama arzusundan doğmuştur. Buna ek olarak istisnalar saklı kalmak üzere teist ve deistlerin ezici çoğunluğu Tanrı'nın (ilk sebebin - arkenin) irade sahibi olduğunu ve herhangi bir eksikliğinin de bulunmadığını iddia etmektedir. Bu genel kabulü de katacak olursak Tanrı için denilebilir ki, içinde yaşadığımız nesneler dünyasını yaratan ve herhangi bir eksikliği bulunmayan irade sahibi varlıktır. Yine de bugüne kadar yapılan spekülasyonların getirdiği felsefi birikim böyle bir tanımlama yapmaya müsait ise de hala daha algı dışı alana ilişkin konuştuğumuzdan spekülasyona açıktır; ne nesneler dünyasının var olmaya başlama noktasını ne de ilk sebebi doğrudan veya dolaylı olarak gözlemleyemiyoruz. Bu da konuyu öznenin soyut aklından öteye taşımıyor.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close