Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
4

Ses ağızımızdan çıkarken nasıl farklı şekillerde duyulabiliyor?

Ben ağzımdan sabit bir ses çıkartırken hiçbir şeyi değiştirmeden yalnızca dudaklarımı büzüştürdüğümde daha farklı bir ses duyuluyor.: “A” derken sadece dudaklarımı büzüştürünce ses “U” ya dönüşüyor. Lise bilgilerimden bildiğim kadarıyla sesin frekansı yalnızca kaynağa bağlıdır. Burada kaynaktan çıkan ses frekansı aynıyken nasıl farklı ses duyuyoru
332 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Əli Fərzəliyev
Önemli Fizik teorilerim var

ses duygusu kulak perdesinin titremesinden oluşur.Titreme sıklığı(Hz) mikatrına göre kulak beyine farklı sinyeller gönderir.Biz ağız dil gibi organlarla havanın akış hızını değiştiririz yani ses tellerimizden gelen sesi taşıyan havayı değiştirdiğimizde(Hz) sıklık dalga uzunluğu değişiyor ve farklı sesler duyuyoruz.Bildiğime göre.

Aslında ses hızı yoğunlukla da alakalı mesela çelik sesi iyi iletirken hava o kadarda iyi değil.BizAğız oynatdığımızda hacim küçülüyor yada büyüyor buda yoğunluk=m(kütle):v(hacim) göre yğunluğu değiştiriyor buda sesin hızını değiştiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
Araştırmacı

Ses üretimi ve değişimi, üç alt sistemden oluşan bir ses mekanizması ile ilgilidir: hava basıncı sistemi, titreşim sistemi ve rezonans sistemi. Hava basıncı sistemi, ses tellerinin titreşmesine neden olan hava basıncını sağlar ve düzenler. Titreşim sistemi, ses tellerinin hava basıncını ses dalgalarına dönüştürmesini sağlar. Rezonans sistemi ise boğaz, ağız boşluğu ve burun geçişlerinden oluşur ve ses dalgalarını tanınabilir bir sese dönüştürür.

Sesin farklı şekillerde duyulabilmesi, rezonans sisteminin değişmesiyle ilgilidir. Ağız ve burun boşluklarının şekli ve boyutu, sesin yankılanma şeklini etkiler. Dudaklarımızı büzüştürdüğümüzde, ağız boşluğumuzun şekli değişir ve bu da sesin rezonansını değiştirir. Bu nedenle, aynı ses frekansına sahip olsak bile, farklı sesler duyarız. Ses frekansı sadece kaynağa bağlı değildir, aynı zamanda rezonans sistemine de bağlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close