Yunuslar, evrimde insanlar ile akrabadır. Akrabalık, ortak bir atadan türemek anlamına gelir. Yunuslar ve insanlar, yaklaşık 95 milyon yıl önce yaşamış olan bir memeli atayı paylaşırlar. Bu atay, hem yunusların hem de insanların soy ağacında yer alan bir hayvandır.
Yunuslar ve insanlar, memeliler sınıfının altında farklı takımlara aittir. Yunuslar, balinalar ve yunus balıkları ile birlikte Cetacea takımını oluştururlar. İnsanlar ise, şempanzeler, goriller ve orangutanlar ile birlikte Primates takımını oluştururlar. Bu takımlar, memelilerin farklı dallarıdır.
Yunuslar ve insanlar arasındaki akrabalığı gösteren bazı kanıtlar şunlardır:
-Yunuslar ve insanlar, memeli oldukları için süt bezleri, kürk, diyafram, orta kulak kemikleri gibi ortak özelliklere sahiptirler.
-Yunuslar ve insanlar, DNA dizilimleri bakımından benzerlik gösterirler. Örneğin, yunusların DNA’sının %84’ü insanların DNA’sı ile eşleşir.
-Yunuslar ve insanlar, beyin yapısı ve işlevi bakımından benzerlik gösterirler. Örneğin, yunusların beyinleri insanlarınkine oranla daha büyüktür ve yüksek zeka, öğrenme, hafıza, iletişim gibi yeteneklere sahiptirler.
-Yunuslar ve insanlar, davranışları bakımından benzerlik gösterirler. Örneğin, yunuslar sosyal hayvanlardır ve karmaşık grup ilişkileri kurarlar. Ayrıca yunuslar oyun oynar, araç kullanır, işbirliği yapar, kendilerini ayna karşısında tanır ve empati gösterirler.
Bu kanıtlar, yunusların ve insanların evrimde akraba olduklarını göstermektedir. Ancak bu akrabalık çok uzak bir akrabalıktır. Yunuslar ve insanlar arasında yakın bir akrabalık yoktur. Bu nedenle yunusların ve insanların fiziksel olarak çok farklı göründükleri ve farklı ortamlarda yaşadıkları söylenebilir.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Yunuslarla İlgili Gerçekler: &Quot;Hayır, Yunuslar Onları Hapsettiğinizde Gülmezler!&Quot;. (15 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı