Avcı toplayıcılıktan, tarım ve çobanlığa geçişin en büyük devrim olduğunu düşünüyorum. Son buzul çağının (Pleistosen Çağ) sona ermesi ve günümüz iklim koşullarına benzer Holosen Çağın başlangıcı ile başlayan tarım, insan ırkının medeniyet kurabilmesinin ilk adımıdır.
Tarım toplumuna geçişin etkileri:
-İnsanlar daha dengeli ve tutarlı besin kaynakları elde etmeye başladılar. Çiftçilik veya çobanlık her ne kadar vakitlerini alıyor olsa da, özellikle kış dönemlerinde sosyalleşme, kültürel etkinlikler için daha fazla vakit ayırabilir hale geldiler.
-Yeni bir yerleşim tipi ortaya çıktı; belli bir bölgede yapılan tarım, insanların sürekli göçer olma durumunu sona erdirdi ve ilkel de olsa kalıcı barınaklar yapmaya başladılar.
-Yeni aletler icat ettiler, tecrübeler edindiler, bilgi ve birikimlerini yeni nesillere aktardılar ve bilişsel yeteneklerini artırdılar.
-Zamanla yerleşim yerlerinde artan nüfus belli kuralları beraberinde getirdi, yazılı olmayan, fakat toplum kültürüne işlemiş yasa ve kuralları uyguladılar.
-Üretimde verimli olamanın önemini ve avantajını kavradılar, herhangi bir ürüne yoğunlaşan, üretmediği ürünü üretenden takas yolu ile almaya yani alışverişe başladılar.
M.Ö. 9000 yıllarında tarımın yapıldığını biliyoruz ve M.Ö. 4000 yıllarında da ilk medeniyet işaretlerini görüyoruz. Aradan geçen 5000 yıl bize uzun bir zaman gelebilir. Şunu unutmayalım, türümüz en az 300.000 yıl fazla bir değişiklik olmadan, sadece avcı toplayıcı olarak yaşadı. [1]
-
Kaynaklar
- Anonim. Tarımın Keşfi. Alındığı Tarih: 30 Mayıs 2023. Alındığı Yer: khanacademy | Arşiv Bağlantısı