Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kral Janusowski
Kral Janusowski
1,934 UP
Üye 23 Mayıs 2023 2 Cevap
1

Gezegenler güneşin etrafında neden belli bir yönde dönüyor?

Gezegenlerin arasında birbirinden farklı elips yörüngede dönen gezegenler yok diye biliyorum.
977 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yunus Demir
Yunus Demir
4,178 UP
Elektrik&Elektronik Mühendisi 24 Mayıs 2023

Tamamen açısal momentumun korunumu yasalarından dolayı. Bu evrende var olduysanız bu yasalara uymak zorundasınız :) Güneş sistemimizden örnek verirsek, ilk başta her şey gaz ve toz bulutu idi ve bu gaz ve toz bulutu birleştikçe her birleşen toz ve gaz tanesi açısal momentumuna bağlı olarak birleştiklerinde de bir yöne doğru dönmeye başladı. Güneş sistemimiz için bu saat yönünün tersinedir ama saat yönünde de olabilirdi. Yani gezegenler yörüngesel ve eksenler hareketlerini aynı yönde yaparlar çünkü onları oluşturan gaz ve toz bulutunun yönü aynı yöndü.

Eksen konusunda sadece 2 tane gezegen diğerlerine göre aynı dönmez. Bunlardan biri Venüs, diğeri de Uranüs'tür. Venüs diğer gezegenlerin tersi yönünde kendi ekseni etrafında döner, Uranüs ise 90 derece eksen eğikli ile sanki yörüngesinde yuvarlanıyor gibi hareket eder. Bunun sebebi de açısal momentumdur. Venüs'e ve Uranüs'e çarpan gök cisimleri ya da yeterli açısal momentuma sahip tek bir gökcismi Venüs ve Uranüs'e çarpmıştır. Bundan dolayı Venüs 180 derece, Uranüs 90 derece eksen eğikliğine sahiptir. Yani öyle ya da böyle korunum yasaları işini yapar:))[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Nurdan Demirci Sankır. Dönme Hareketinin Dinamiği. Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2023. Alındığı Yer: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı 28 Mayıs 2023

Gezegenler güneşin etrafında neden belli bir yönde dönüyor diye soruyorsun. Bu sorunun cevabı yerçekimi ile ilgilidir. Güneş, güneş sistemindeki en büyük ve en ağır cisimdir. Bu nedenle, güneş sistemindeki diğer tüm cisimleri kendi çekim kuvveti ile kendine doğru çeker. Ancak gezegenler de kendi hızlarına sahiptirler. Bu hız sayesinde, gezegenler güneşe düşmek yerine, onun etrafında eliptik yörüngelerde dönerler. Gezegenlerin yörüngeleri, güneş sisteminin oluşumundan kalma bir harekettir. Güneş sistemi, yaklaşık 4.6 milyar yıl önce büyük bir gaz ve toz bulutunun çökmesiyle başladı. Bu bulut, merkezdeki güneşi oluşturmak için sıkışırken, dışarıda da gezegenleri oluşturacak maddeler dönmeye başladı. Bu dönme hareketi, gezegenlerin aynı yönde dönmesine neden oldu. Gezegenlerin arasında birbirinden farklı elips yörüngede dönen gezegenler yok diye biliyorsan yanılıyorsun. Aslında, tüm gezegenler elips yörüngede dönerler. Ancak bazı gezegenlerin yörüngeleri daha az elips şeklindedir. Örneğin, Dünya’nın yörüngesi neredeyse dairesel gibidir. Ama Merkür’ün yörüngesi daha çok elips şeklindedir. Umarım bu cevap sorunuza yardımcı olmuştur.

126 görüntülenme

Kaynaklar

  1. SVadmin. Güneş Sistemindeki Gezegenler Neden Güneşin Etrafında Dönüyor?. (3 Mart 2023). Alındığı Tarih: 28 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Blog espacial | Arşiv Bağlantısı
  2. SVadmin. Gezegenler Neden Döner?. (26 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 28 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Blog espacial | Arşiv Bağlantısı
  3. SVadmin. Gezegenler Güneş Etrafında Nasıl Döner?. (3 Mart 2023). Alındığı Tarih: 28 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Blog espacial | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close