Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 17 Ekim 2022 3 Cevap
7

İnsanlar, Neden yeni olan bir şeye karşı gelme eyleminde bulunurlar?

777 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ea Discord Soci Science Grubu
Yönetim Ekibi 21 Mayıs 2023

Bu içerik Soci Science Grubu tarafından "Cevdet Acarsoyla Psikolojiye Dair Merak Ettikleriniz" başlığı altında düzenlenen etkinlikte Cevdet Acarsoy tarafından cevaplanmıştır.

İnsan beyni değişimi pek sevmez. Değişim demek enerji ister bu da çaba ister, zaman ister bu da beyinde stres yaratır. Sadece insan için organizmalar için stresten kaçınma eğilimi vardır. Bu nedenden dolayı yeni olandan kaçınma tepkisi gösteririz.

Daha detaylı cevap için eklediğimiz kaynağı inceleyebilirsiniz.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Cevdet Acarsoy. Cevdet Acarsoy Ile Psikolojiye Dair Merak Ettikleriniz. Alındığı Tarih: 21 Mayıs 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bora Cüneyt Akçakın
Bilim lisansı 1. Sınıf öğrencisi 17 Ekim 2022

Hali hazırda akıllarında bulunan kabul ile devam etmek, yeni bir şeyin araştırma veya mantık oturtma gibi işlerindem daha az yorucu olduğu için olabilir.Burada yoruculuktan kastım;mesela bu yeni fikir inançları ile çelişiyor ise bu fikri kabul etmek düşünce yapılarındaki pek çok şeyi değiştirmeleri anlamına gelir.Dolayısıyla bu yükün altına girmek istemezler.(Bunun en bariz örneği evrim karşıtlığıdır)

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 23 Ekim 2022

Yeni risktir, değişim emek ister. Konfor iyidir!

Muhtemeldir ki genetik kodlarımızla ilgili. Hayatta kal, soyunu sürdür.

Ve muhtemeldir ki bu iki temel genetik kodu doğrudan tehdit eden bir durum olmadığı sürece türümüz tembel olduğu için.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlık tarihi boyunca, egemen felsefe, güç, ideoloji, devlet, din vb. unsurlar da bu temelin üzerine ve örtüşecek şekilde, yetin, düşünme, neme lazım, şükret, evdeki bulgur yeğdir şeklinde, kimi zaman baskı ile kimi zaman ikna ve rıza ile ve çoğu zaman gerçeği manipüle ederek, yalan ile bu tembel yanımızı hep besledi. Öyle ki; Çoğu zaman hayatta kalma ve soyun devamı tehlikede olduğunda bile bizleri harekete geçmekten alı koyacak bir ustalıkla...

Yeni olana karşı gelme refleksini hayatında en az bir defa göstermeyenimiz yoktur sanırım. Ancak bu refleks kimimiz için kısa sürelidir ve olaya-olguya özgüdür, kimimiz için uzun sürelidir ve hemen hemen her olay ve olguya yöneliktir. Temel ayrışma, yaşama nereden ve nasıl baktığımızla ilgilidir. Değişimden yana devrimci mi yoksa var olanı korumaya dönük muhafazakâr mı?

Bu konu üzerinden birkaç noktaya daha değinmenin yararlı olacağı kanısındayım. Dünyanın her yerinde ve insanlık tarihi boyunca konumlanan birbirine zıt iki tanımlama olan devrimci (yeniye açık, değiştiren) ve muhafazakâr (yeniye kapalı, eskiyi koruyan) kavramları günümüzde sanki belirli bir kesimin tekelindeymiş gibi varsayılarak hep yanlış kullanıldı. İlericilik, devrimcilik bilime, muhafazakârlık salt inanca yama edildi.

Her ne kadar olgusal olarak yaşamın pratiği içerisinde ağırlıklı konumlanmalar bu tanımlamaya uysa da aslında bu iki kavramın ( devrimci- muhafazakâr) , yama edildikleri kesimlerden çok daha geniş bir etki alanına sahip olduğunu, kesim, grup ayrımı olmaksızın her coğrafya, topluluk ve inançta var olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Var olanı koruma, sahip olduğu göreli konfor ile yetinme yaklaşımını, “bilimi” temel alan ve hatta bu alanla uğraşan nice insanda görebileceğimiz gibi, aksini de görebilmekteyiz. Muhafazakâr kampta varsayılan nice insanın devrimci bir tutumu tercih edebildiğini, değişime ve gelişime katkı sunma derdine düştüğünü de…

Doğa, yaşam, gerçek devrimcidir. "Değişmeyen tek şey değişimdir."

Bu, türümüz için de geçerlidir. Her ne kadar genetik kodlarımız hayatta kalmaya ve soyun devamına göre şekillenmiş olsa da ve her ne kadar bu iki temel olguya yönelik doğrudan bir tehdit olmadığı sürece var olanı korumaya meyilli tembel bir yanımız olsa da, doğanın devinimi, evrim; ancak yeniye uyum sağlayabilenin günümüze gelebildiğini de genetiğimize işlediğinden, iki ileri bir geri bazen muhafazakârlığımız ağır basmakta bazen de devrimciliğimiz. Sonuçta her şey ileriye doğru akar ve ilerleme yavaşlatılabilir fakat engellenemez.

İşte bugün asgari seviyede de olsa bu gerçeğin kavrandığını var saydığımızdan, değişime kapalı olduğunu sandıklarımızın da aslında değişime uyum sağladığını gözlemleyebiliyoruz. Tek farkla; değişenleri, değiştirenleri bir adım geriden takip ederek.

Devrimci değiştirir, muhafazakâr eskide diretir. Devrimci yeniden değiştirir, muhafazakâr bir önceki değişene sımsıkı sarılır. Bu böylece sürer gider. Fakat bir adım geriden de olsa değişir…

Değişimi, değişimin kaçınılmazlığını, yeniye diretmenin anlamsızlığını adı gibi bildiği halde sırf menfaatleri ile örtüşmediği için, elindeki imkânları da kullanarak inkârı tercih edenler de yok değil. Hatta bir adım ötesine geçip gerçeği ve dayanaksız tersyüz etme derdine düşenler de. "Aynı nehirde iki kere yıkanamazsınız!"

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close