Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 5 Haziran 2019
1

Tek eşli hayvanlar var mı?

Belki abes bir soru olacak ama diğer canlılarda bizim evlilik sistemimize benzer bir tek eşli birliktelik mevcut mudur?
5,778 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tunç Taylan
Tunç Taylan
13K UP
Mühendis 5 Haziran 2019

Hayvanlar alemi ile insanların karmaşık toplulukları ve kuralları arasında paralellik kurarken çok dikkatli olmak gerekiyor; onu not edelim. Beynimiz, çok da esnek ve karmaşıktır. O nedenle içgüdülerden (doğuştan gelen davranışlardan) ziyade, biyolojik altyapı ve sosyal kurallar hayatımızı şekillendirir. Hayvanlarda, tek eşlilik dahil, pek çok davranış içgüdüseldir. Beyin ve sosyal yapısı karmaşık türler, biraz daha bize benzerler.

İnsanlar "ılımlı çok eşil" sayılıyorlar. Her insanın ortalamada iki kadın, bir erkek atası var. Eş değiştirsek bile, aynı andan tek bir eşe sadık kalıyoruz (tipik olarak). Sosyal kurum olarak evlilik, yani aile, eş-dost vs.'nin dahil olduğu bir yapı, doğada yok. Buna en yakın şey, sosyal memelilerde üreme hakkına sahip çift arasındaki bağ olabilir. Bu yapı içinde, diğer bireyler, çiftin birlikteliğini kavramsal olarak az-çok anlayabiliyorlar veya öyle olduğunu varsayıyoruz. Harem türü sürülerde de, en azından erkekle dişiler arasında, başka erkeklerin ancak çatışma sonucunda değiştirebildikleri bir bağ olduğu bilgisi paylaşılır.

Dikkat edilirse, dişilerin tek eşliliği, daha yaygın bir durum (bazı aslan sürülerinde dişiler yavruları hayatta kalsın diye, sürü dışındaki potansiyel lider erkeklerle de birleşir). İnsanlarda da dinler öncesine dayanan tek eşlilik uygulamaları yaygındır (kadınların çok eşli olduğu nadir örnekler var). Besin temini erkeklerin kontrolündeyse, hayatta kalmak ve statü kaygısıyla dişiler arasında rekabet görülebilir. Ancak komünal dayanışma koşullarında babanın etkisi daha az belirgindir. Koşullara göre, tarım öncesinde tek eşlilik, biraz daha kadınların ve çocukların ihtiyaçlarına göre şekilleniyordu, denebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tarım sonrası yerleşik hayat, dinleri ve karmaşık toplum kurallarını ortaya çıkardı (tersi değil). Evlilik, elbette mülkle de ilgili bir kurum, ancak gözden kaçmaması gereken, çekirdek/geniş aile, giderek klan, mahalle, köy şeklinde daha üst yapıların da işin içine girdiği. Kadının cinselliği dışında, sosyal statüsü, emeği, çocuklarıyla olan bağı vs. de kontrol altında tutulur. Genç erkekler için de bu kısmen geçerli. Yani ailesine bağlı erkek de kafasına göre topluluğu terk edemez, iktidar mücadelesine girerken iyi düşünmesi gerekir vs. Kocası ölen kadın, eşinin erkek kardeşiyle evlendirilir. Bu, bir anlamda baskı, bir anlamda koruma mekanizmasıdır. Haliyle bu eski yapılar, modern yaşamla çok uyumlu değiller, ancak modern hayatın da her konuda kadınları desteklediği söylenemez. 

Sonuçta, bizim doğal tek eşliliğimizle sosyal tek eşliliğimiz, tam olarak aynı prensiplere dayanmıyor. Başlarda empati, bağlılık ve çocukların ihtiyaçları ön plandayken, tarım ve sonraki aşamalarda, sosyal organizasyon, statü, mülk, akran baskısı gibi unsurlar ağırlık kazanmaya başladı. Doğadaki yapılarla benzerlikler, buna göre değerlendirilmeli.

1,566 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close