Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yunber Demir
Üye 29 Nisan 2023
1

Felsefenin bireysel düzeydeki faydaları nelerdir?

420 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Joseph Joestar
Felsefeyi uzaktan seven üye 30 Nisan 2023

Felsefe etik(doğru-yanlış), estetik(güzel-çirkin), var oluş(varlık-yokluk), bilgi(gerçek-yanlış) gibi temel konularda akla dayalı bir biçimde temellendirilmiş fikirler, refleksler, yöntemler kazanmamıza yarar. Duygularımızı ve reflekslerimizi aşan konulardaki görüşlerimizi genelde bilim, pratik alışkanlıklar, gelenekler, din veya kendimizce ''büyüklerimizin buyrukları'' gibi dışarıdan gelen kaynakların etkisiyle şekillendiririz veya bunlara uyarız. Ama felsefe bize kendi içimizde kendi aklımızla dışarıdan gelen görüşleri değerlendirme, filtreleme yeteneği kazandırır. Ayrıca bu saydığım bilgi kaynaklarına dışarıdan bir denetim sağlar.

Felsefenin alanları bir ölçüt olmadan anlamlandırılamayacak alanlardır. Tıpkı neyin uzun neyin kısa olduğuna karar verebilmek için bir ölçüt belirlemek gerektiği gibi. Örneğin ahlaken doğru yanlış ne? En temelde bile görecelidir. Doğru veya güvenilir bilgi nasıl edinilir? Güven de doğruluk da görecelidir. Varlığı nasıl değerlendireceksin? Duygular, ruh, irade soyuttur ve görecelidir. Güzellik çirkinlik görecelidir. Hayatın, kainatın vs. anlamı görecelidir. Kişi bu konularda kendisini ölçüt almak istiyorsa, daha doğrusu kendi aklını ölçüt almak istiyorsa felsefeye mecburen ihtiyaç duyacaktır. Saydığım dış etkenleri ölçüt almak istiyor ama kendi iradesine de saygı duyuyorsa en azından bir denetim mekanizması, bir fikirleri geliştirme yolu olarak felsefeye ihtiyaç duyacaktır.

Kişi kendi iradesine saygı duymuyorsa felsefesiz yapabilir. Sabit bir öğretiyi, gelenekleri veya bir büyüğünü ölçüt olarak belirleyip iradesini, sadece iradesini bunlara teslim etmek için kullanabilir. Bazılarına göre bu bir kölelik çeşididir. Kişi iradesini ve görüşlerini temellendirmeden, bir tutarlılık veya anlam ihtiyacı olmadan yaşama-üreme-yeme içme gibi temel dürtülerinde anladığı kadar çıkarına olacak şekilde de kullanabilir. Bazılarına göre de bu alalede bir serserilik veya barbarlık çeşididir.

Tüm Reklamları Kapat

Serseri veya köle olmamanın, hür ve medeni olmanın yolu felsefeden geçer. Veyahut serseri veya köle olmayan, hür ve medeni olan; bu halde kalıp bu halini daha verimli hale getirmek için felsefeye ihtiyaç duyar. En azından benim anladığım kadarıyla Antik Yunan dünyasının filozofları konuyu bu şekilde değerlendiriyordu. Tabi bu da bir görüş gerçeği bütünüyle yansıtmak zorunda değil.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close