Önce dipolü anlaman önemli şimdi elinde sağ tarafı "+" yüklenmiş bir cisim var (buna a cismi diyeceğim )bu elindeki cismin sol tarafı "-" (a- diyeceğim buna da diğer yüzü de a+ olur) yüklenmiş olmak zorunda bu durumda bu elindeki cisim dipol bir cisim (burada onu iyonla karıştırma cismin içindeki + ve - yük hala bir birine eşit sadece sağ ve solundaki yük yoğunlukları artık farklı).Dipolar kelimesi di (iki) ve polar (kutup) kelimelerinin birleşmesi ile oluşuyor anlamı iki kutuplu dipol de kısaltması. Şimdi masada bir başka cisim var ve bu cisim nötr (bu da b cismi olsun) elindeki cismi aldın ve bu cismin + yüklü tarafını bu nötr yüklü cisme yaklaştırdın buradan sonra masadaki b cismi indüklenmiş dipol olur, dipol çünkü artık onunda bir tarafında "-" veya "+" yük yoğunluğu var masadaki cismin durumunda bu a+'nın yaklaştığı yer b- olacak
bu resimdeki gibi. b cismi indüklenmiş çünkü başka bir cismin elektrik alanı onun kutuplarındaki yük yoğunluğunu değiştirdi. İndüklenmiş dipole ayrıca geçici dipol de denir bunun sebebi onu dipol yapan şeyin bir başka cismin elektrik alanı olmasıdır bu cisim gittiğinde indüklenmiş dipol tekrar nötr cisim olacaktır. Bütün dipoller indüklenmiş değildir bu arada bunu da aklında tut. Burada indüklenmiş, dipol ve indüklenmiş dipol ( geçici dipol veya anlık) kavramlarını anlattım daha henüz molekül lafı geçmedi ona biraz var.
Apolar "a" olumsuzluk eki ile polar kelimesinin birleşmesinden oluşuyor ve kutupsuz demek, polar ise kutuplu demek. İndüklenmiş dipol ile apolar aynı değil yani.
Tüm Reklamları Kapat
Apolar moleküle örnek olarak CCl4 verilebilinir peki neden? Bunu az çok anlamışsındır o 4 tane klor var ve her biri son katmanlarına karbonun son katmanından bir tane elektron almış ve hepsi karbonu kendine çekiyor sonuç olarak karbon kuvvetler bileşkesi oluyor ve karbon ve molekül hiçbir yere kıpırdamıyor. Buna da apolar molekül deniyor. Apolar molekül bir nevi nötr moleküldür önceki örneği hatırla masadaki cisme dikkat iyon filen demedim bak nötr dedim ve sonra indüklendi yani nötr cisim indüklenebilir cisimdir. Apolar molekül indüklenmiş molekül olabilir demektir bu ama aynı değillerdir.
Polar moleküle örnek olarak da en ünlüsü H2O var. Oksijenin son katmanında 6 tane elektronu var ve 2 hidrojen bu 6 elektronun birer tanesini alarak oksijenle ortak kullanarak kendi son katmanlarını 2ye tamamlıyorlar ve oksijenin son katmanı da 8'e tamamlanıyor. (Bu arada bu elektron alma aşkına elektronegatiflik denir. Aklında daha rahat kalması için elektron eksikliği (yada elektron eksikliği hastalığı)diyebilirsin. Bazı atomların elektronegatifliği diğerlerinden daha yüksekdir (daha hastadır) klor gibi.) Elektronegativitenin birimi ec'dir 1 ec 1 zilyon tane (mol) flor atomunun 1 zilyon (yine mol) tane elektronu kendisine bağladığında açığa çıkan enerjidir (ısı enerjisi daha çok) ve ölçülebilinir her atomun kendi eletronegativitesi vardır. Elektronegativide ayrıca moleküller içinde bahsedilebilir örneğin su molekülü için bu oksijenin kurduğu 2 bağın elektronegativitesinin toplamının ortalamasıdır
((3,44 - 2,20) + (3,44 - 2,20)) / 2 = 1,44
3.44 oksijenin elektronegativitesi, 2.20 ise hidrojenin elektronegativitesi 2 tane bağ var bu yüzden 2 kere toplandı. Elektronegativitesi eğer sıfırdan büyükse ve simetrik değilse molekül kesinlikle polar moleküldür diyebilirsin. Elektronegatifliği eğer sıfırsa molekül kesinlikle apolar moleküldür. Ama simetrisini bilmediğinde o kadar da işe yaramaz bunu bilmen bir H2 veya O2 molekülünün neden apolar olduğunu anlamana yarayabilir.
Tüm Reklamları Kapat
Polar moleküllere devam edeyim evet bütün polar moleküller dipoldür yani iki kutupları vardır. Dipol molekülleri ezberlemek en iyisi.
Şimdi senin istediğin kısım [1] bu soruyu çözmek istiyorsun burada şıklara bak london a'yı geçiyorum london kuvvetleri ezber konusu,
b şıkkı iyon-dipol doğru, Burada suyun dipol olduğunu ezberlemekten başka çare yok ve dipol iki kutuplu demek.
resimdeki gibi + yüklü hidrojen - yüklü klore yapışmış
"-" yüklü oksien ise "+" yüklü sodyuma yapışımış.
Bu yapışmayı yanlış anlama NaCl hala iyonik etkileşimini koruyor bunun 2 sebebi var biri NaCl atomları arasındaki çok güçlü iyonik (metal ametal) bağ diğeri su molekülleri arasındaki çok güçlü polar kovalent (ametal-ametal arasındaki) bağ . Bunlar hep elektrostatik kuvvetler.
Bu sebeple NaCl ve H2O gidip de Na2O ve HCl'ye dönüşmüyor.
He bu arada bu iyon dipol etkileşimini kırmak harbiden zordur. Öbür türlü içme suyu sıkıntısı diye bir şeyi zaten kimse aklından bile geçirmezdi.
c şıkkı iyon indüklenmiş dipol etkileşimi (etkileşimi kısmına dikkat et sana Cl- iyon CCl4 indüklenmiş dipol mü diye sormuyor bu bir iyon indüklenmiş dipol etkileşimi mi diye soruyor tabi CCl4burada indüklenmiş dipol ama her zaman aynı değil yani kendi halinde bir cam kavonoz içindeki CCl4 indüklenmiş dipol değildir)
Tüm Reklamları Kapat
d şıkkı bu yanlış olan dediğim gibi dipoller iki kutupludur - ve + kutupları vardır ancak iyonlar tek kutupludur bu magnezyum iyonunun sadece tek bir kutbu var ve o da + yani bu iyon dipol etkileşimi olmalıydı.
e şıkkı doğru buda, masadaki nötr cisim ile elindeki dipol cisim örneği gibi tam olarak bunun gibi arasındaki fark şu masadaki cisimle senin elindeki cismin arasında da dipol indüklenmiş dipol bağı var diyebilirsin bunu senin farklı yapan şey şu cisimle senin elindeki cismin arasındaki farktan çok çok daha küçük bir mesafe farkı var burada ve dokundurarak ta yükleri eşitleyemiyorsun (F=k*q1*q2/r2) buradaki r çok çok küçük ve bu da F'in büyük olmasını sağlıyor.
Tüm bu yazdıklarımda eksik noktalar var mesela kısmi yük gibi ama şimdilik böyle kabul et sonra daha iyi anlamaya başlarsın. Soru çözmeni filen engellemez. Hoş kısmi yükü kullandım zaten o en baştaki resimdeki + ve -'nin başındaki o tuhaf işaret (δ) kısmi demek, yani bir tarafı yüklenmiş ama cisim hala nötr ama nötr diyemezsin e nötr cisme yüklü de denmez o zaman kısmen yüklü diyelim demişler.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Dış Sitelerde Paylaş
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
2024 yılında bilime katkıda bulunmak için Evrim Ağacı'na katılın!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
2024 de Evrim Ağacı için yeniliklerle dolu bir yıl olacak. Türkiye'nin en güvenilir bilim platformunu daha da ileriye taşımak için sizin desteğinize ihtiyacımız var. Bu işi sadece bir hobi olarak yapmıyoruz; bu, bizim tek mesleğimiz ve yegâne görevimiz. Siz de 2024 yılında Evrim Ağacı'nın büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunarak bu yolculuğun bir parçası olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Sevgili Kepler, keşke ahalinin (sıradan halkın) olağanüstü aptallığına gülebilseydik. Kendilerine binlerce kez ücret istemeksizin ve canıgönülden bu fırsatı sunmama rağmen gezegenlere de Ay'a da teleskopa da bakmak istemeyen ve bir engereğin inadıyla dolu olan akademinin önde gelen filozoflarına ne demeli? Gerçekten de, tıpkı engereğin kulaklarını tıkaması gibi, bu filozoflar da gözlerini gerçeğin ışığına kapatıyorlar.” Galileo Gelilei
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).