Bu konuda "belki de bu galakside iletişim kurabilen tek akıllı yaşam biziz" gibi düşünen azımsanmayacak bir kitle de olsa çoğunluk (hele ki bu konuya popüler bilim düzeyinde ilgilenen bizler) çok iyimser yaklaşıyoruz. Olmasını gönülden istiyoruz.
Bu soruya ne cevap verirsen ver her zaman spekülatif olacaktır. Senin de belirtdiğin gibi net bir cevap yok. Eğer uzaylı yaşama bir ilgin varsa bu konu gündeme geldiğinde hep konuşulan Dreak denklemi, Fermi paradoksu, Büyük Filtre hipotezi, SETI araştırmaları gibi bir çok içeriği çoktan tüketmiş olduğunu tahmin ediyorum (Kendimden biliyorum).
Benim ilgim "uzaylı yaşam var mıdır acaba?" sorusunu düşünmektense "var olsa fiziksel olarak neye benzerdi ve nasıl düşünürdü?" yönüne kaymış durumda. Kendi dünyamızda bilinen biyolimyasal ve evrimsel durumlar daha başka nasıl gerçekleşebilirdi, nöronlar dışında bir canlıda ne çeşit bir bilgi işleme sistemi olabilirdi gibi soruları kendime soruyorum daha çok. Mesela evrimleşse suda mı evrimleşirdi yoksa başka bir sıvıda mı? Çünkü sıvılar kimyasalların karışması ve tepkimeye girmesi için katı ve gazlara göre daha uygun ortamlardır. Su ise çok sayıda kimyasalı çözebilir, böylece karmaşık moleküllerin ortaya çıkması olasılığını arttırabilir. Oksijen dünyada çok hücreli yaşama geçmekte çok önemli bir adımdı çünki oksijen yakınca daha çok enerji açığa çıktığı için bu yolla soluyan canlıların ek enerji desteği oldu. Acaba başka gezegenlerde de böylesi bir evrim için oksijen gerekir miydi? Başka bir örnek, dünya üzerinde yakınsak evrim denilen bir şey var. Mesela yunuslar balık olmasa bile balığınki gibi bir yüzgeç evrimleşmiştir. Yani farklı yollardan geçerek benzer noktalara ulaşmışlardır. O halde acaba başka gezegenler için de bu yakınsak evrim geçerli olabilir mi? Canlıların büyük bir kısmı simetriktir mesela. Daha hızlı koşmak, dengede kalabilmek, aerodinamik olabilmek için simetrik olmak da gerekiyor. İşte ben bunun gibi daha başka bir yönden yanaşmaya çalışıyorum konuya.
Son olarak da eğer izlemediysen YouTube'da melodysheep kanalında "Life Beyond" isimli 3 bölümlük belgesel tadında bir video serisi var. İlk bölümde gezegenler, şartlar ve olasılıklar bazında, ikinci bölümde biyolojik organizmalar ve biyokimya bazında, son bölümde ise teknolojik gelişmişlik ve medeniyetlerarası iletişim bazında konuyu ele alarak çok güzel bir seri hazırlamış.
İşte böyle, soru biraz genel olduğu için ben de kendi araştırma ve görüşlerimin genel bir resmini çizmek istedim. Umarım beklediğin tarzda bir yanıt olmuştur ve farklı bir bakış açısı katmıştır.
Kaynaklar
-
M. Kaku. (2014). Olanaksızın Fiziği. ISBN: 9786055164720. Yayınevi: Odtü Yayıncılık.
-
Wikipedia. Convergent Evolution. (4 Şubat 2022). Alındığı Yer: Wikipedia
| Arşiv Bağlantısı
-
G. O. Bozdag. (2021). Oxygen Suppression Of Macroscopic Multicellularity. Nature Communications, sf: 1-10. doi: 10.1038/s41467-021-23104-0. | Arşiv Bağlantısı