Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enes Emmi
Enes Emmi
30K UP
Üye 25 Mart 2023 1 Cevap
3

Zeka türlerinin olduğu artık kanıtlandı kaç çeşit zeka türü var?

426 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Akif
Mehmet Akif
22K UP
Araştırmacı ve konu hakkında bilgi sahibi 20 Nisan 2023

Merhabalar,

İlk olarak zekâ TDK kurumu tarafından; "İnsanın düşünme, akıl yürütme, objektif gerçekleri algılama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tamamı, anlak, dirayet, zeyreklik, feraset." olarak tanımlanmaktadır.[1]

*Zekâ şeklinde yazılması gerekse de â yüzünden zor olduğundan yazıda zeka şeklinde kullanılacaktır ki zaten genelde de öyle kullanılır, yanlışlık olmasın.

Tüm Reklamları Kapat

Tanımdan yola çıkarak zeka türlerinin aslında insanları herhangi bir olaya karşı düşüncelerinin sınıflandırılması ile ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Aslında burada sorunuzdan kaynaklı da bir hata çıkıyor, zeka türlerinin olduğu iddiası var olmakla beraber kanıtlanabilmiş bir iddia değildir. Buna "Çoklu Zeka Teorisi" denilmekte ve henüz bilimsel bir yöntem ile kanıtlanmış değildir maalesef.

Kanıtlanmış bir iddia olmadığından net cevap vermek mümkün değildir. Siz de aynı şekilde insanları farklı düşünce tarzlarına göre kanıt sunmadığınız takdirde aynı mantıkta sınıflayabilirsiniz. Bu durumun kanıt sunulamayacak bir durum olduğunu iddia etmek de mümkün. Çünkü zeka dediğimiz kavram aslında bizler tarafından anlam verilmiş bir sözcük, bu sözcüğün anlamından dolayı da zaten sınıflanması konusunda problem yaşanılmakta ve kavramın anlamı farklı farklı yorumlanmakta. Deney ortamının zeka denilen kavramı ölçmek için ya çok çok boyutlu düşünülmesi ya da kavramların iç içe girip kısmi nitel anlamda kabul etmesi gerekir. Hali hazırda nicel yollarla zeka türünü belirlemek mümkün değil çünkü. Ancak gene de her şeye rağmen bu iddiayı destekleyenler tabii ki zekayı türlere ayırmıştır. Bunlar (değişmekle beraber) şöyle sıralanmaktadır:

Linguistic-Verbal Intelligence (Dil Bilimsel Zeka),

Tüm Reklamları Kapat

Visual-Spatial Intelligence (Uzamsal Zeka),

Logical-Mathematical Intelligence (Mantık-Matematiksel Zeka),

Bodily-Kinesthetic Intelligence (Bedensel-Kinestetik/Duyu Devinişsel Zeka),

Musical Intelligence (Müzikal Zeka),

Interpersonal Intelligence (Sosyal Zeka),

Intrapersonal Intelligence (Özedönük Zeka).

Temel olanlar bunlar olsa da elbette fazlasını eklemek de mümkün.

Sonuç olarak; bilimsel yöntemlerle kanıtlanana kadar "Çoklu Zeka Teorisi" iddiadan ibarettir. Bahsedilen zeka türlerinin arttırılması veya azaltılması yönünde engel bulunmamaktadır. Zekanın türlere ayrımı da henüz söz konusu değildir.

Not: Zeka türlerinin isimleri Evrim Ağacı yazılarından "Çoklu Zeka Teorisi Nedir?"den alınmıştır ayrıca linkini bırakacağım bu yazıyı daha detaylı bilgi edinmek için kullanabilirsiniz.

İyi günler dilerim.

Tüm Reklamları Kapat

Link: https://evrimagaci.org/coklu-zeka-teorisi-nedir-savunuculari-ve-elestirmenlerinin-argumanlari-nelerdir-9986

Kaynaklar

  1. Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu | Sözlük. Alındığı Tarih: 20 Nisan 2023. Alındığı Yer: Türk Dil Kurumu | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close