Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdulkadir Bayram
Üye 8 Aralık 2019
1

Yaşam ile büyüklük arasında matematiksel bir ilişki var mı?

Daha önce büyüklük ile üreme arasındaki ilişkiyi incelenmişti ve matematiksel bir ilişki vardı.Yaşam ile büyüklük arasında benzer bir ilişki var mıdır
113 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Türk
Mehmet Türk
45K UP
Akademisyen 15 Aralık 2019

Yaşam derken neyden söz ettiğinizi tam anlayamadım. Ancak anladığım kadarıyla aşırı büyük veya küçük canlıların durumunu söylüyorsunuz. Burada boyutların değişimi etkili. Yani bir canlının boyutlarını vücut oranlarını bozmadan iki katına çıkarırsanız, kemikleri veya gövdesini taşıyıcı olan dokuların kesit alanlarını 4 katına, hacmini 8 katına çıkarmış olursunuz. Bu da 8 kat ağır bir canlının 4 kat fazla kesitle taşınamayacağı gerçeğiyle karşılaştırır bizi. Yani bacakları, gövdesinin taşıyıcı dokuları eskisine göre daha kalın ve hantal olmak zorundadır. Karada belirli bir büyüklüğün üzerinde sorun olur bu durum. O yüzden en büük canlılar denizdedir. Suyun kaldırma kuvvetinden yararlanırlar.

Diğer yandan, 8 kat fazla hacme sahip olduğundan gereken enerji de 8 kat artar. Bu da oldukça büyük bir sorun.

Diğer yandan, canlıyı küçültürseniz, boyutlarını yarıya indirirseniz, yüzey alanı çeyreğine inerken, hacmi 1/8 azalır. Bu durumda da enerji kaybı yüzeyden olacağından eskisine göre daha hızlı enerji kaybeder. Yani hacmi çok küçük ve yüzey alanı nispeten daha az küçülmüş olduğundan iki kat daha az enerji tutabilir. Bu da daha sık beslenmek zorunda bırakır canlıyı. O yüzden fareden daha küçük sıcakkanlı hayvan yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası, boyutlar, enerji, dayanıklılık vb. gibi konularda etken ve yaşamı zorlaştıran etmenler.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close