Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Baha Eren Tekin
Üye 21 Ekim 2022
1

En beğendiğiniz bilim insanları ve çalışma alanları nelerdir?

Bilimle iç içe yaşamaya çalışan bir insan olarak her etkinliğimde bilime dair bir şeyler görmek beni mutlu ediyor. Marjinal olarak gördüğünüz bilim insanlarını benimle paylaşmanız benim için çok değerli. Teşekkürler.
508 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Koray Erdoğan
Okuduğum bölüm gereği yaptığım araştırmalar sonucu öğrenmiştim. 26 Mart 2023

Tarihteki İlk Bilgisayar Programcısı: Ada Lovelace. Günümüzdeki teknoloji ile bağlantılı yapay zeka veya herhangi bir basit uygulamada bile kullanılan yazılımı, yani bir nesnenin yada programın ne yapması gerektiğini anlatabildiğimiz teknolojiyi kullanan bir bilim insanı. Bu muhteşem bir olanak ve akıl almaz bir seviye. Bunun en önemli temsilcisi de Ada Lovelace'dir. Kendisi tamamen günümüz programa dilini oluşturmadı elbette ama temelini oluşturmuş ve bunun geliştirilebilir olmasını sağlamıştır. Kendisine minnettar olamamız gerektiğini düşünüyorum.[1]

Kaynaklar

  1. Buse Melike İtik. Tarihteki Ilk Programcı.. (26 Mart 2023). Alındığı Tarih: 7 Mart 2020. Alındığı Yer: Compec | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Abdullah Derda Alkazak
Bilimle ilgileniyorum 21 Ekim 2022

Herkesin düştüğünü gördüğü elmanın neden düştüğünü soran tek kişi olan Sir Isaac Newton,

200 yıl boyunca kusursuz çalışmış ve Neptün'ün keşfine de olanak sağlamış Newton fiziğinin açıklayamadığı Merkür'ün perihelion problemini Görelilik ile açıklamayı başarıp, evrene bakış açımızı değiştiren Albert Einstein,

Günümüz bilgisayar yazılımlarının temellerini ilk bilgisayardan 100 sene önce Charles Babbage ile ortaya atan ve ilk bilgisayar yazılımcısı ünvanını alan Ada Lovelace,

Tüm Reklamları Kapat

Yakalandığı ALS hastalığına rağmen fizik sevdasından şaşmayan, karadeliklerin 'ışıdığını' keşfeden ve Einstein'dan sonra en büyük teorik fizikçi olarak kabul edilen Stephen Hawking,

Kadınların bilim camiasında pek hoş karşılanmadığı bir dönemde inanılmaz bir yöntemle DNA'nın sarmal yapısını keşfeden ve Nobel'i büyük bir haksızlık nedeniyle alamamış olan Rosalind Franklin,

Neredeyse hiçbir resmi eğitim görmemesine rağmen elektromanyetizma üzerine çalışmalar yapan, ilk elektrik motorunu icat eden ve "diplomasız dahi" olarak anılan Michael Faraday...

Bu liste uzar gider...

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı'nda Rosalind Franklin'in biyografisini anlatan bir kitap görmüştüm. Merak edersen alabilirsin. Hatta linkini de bırakayım:

https://pazar.evrimagaci.org/urun/dnanin-kara-leydisi-rosalind-franklin/

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ubik Ubik
Ubik Ubik
35K UP
bilime ilgili biriyim. 21 Ekim 2022

İlk olarak kesinlikle Max Born. Fizik dünyasında zaman zaman hakkı yense de en sonunda hakkettiği değeri kazanmış pek önemli bir bilim adamıdır. Onun haricinde tekrardan kuantum üzerine araştırmalar yapan Pauli, De Broglie, Everett ve benim için en önemli kişi olarak John Wheeler. Kendisi günümüzde kullandığımız “solucan deliği” ve “kara delik” terimlerine bu isimleri vermiş nüktedan ve gayet değerli bir fizikçidir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close