Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
61K UP
Üye
6

Bir düşünceyi savunmak için bir ideolojiye bağlanmak zorunlu mudur?

Örneğin savaşlara karşı olmak için hümanist, kadın haklarını savunmak için feminist veya halka değer vermek için sosyalist olmak mı gerekiyor?
1,235 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emre Adıyaman
Sosyalist Biri

"Bağlanmak" bir bütün içerisindeki esaslı kabul edilen doğrular uğruna tali yanlışlara göz yummak ise etik anlamda her ne için olursa olsun yanlış bir eylemdir. Zira bile bile yanlış yapmak her ne koşulda olursa olsun ahlaki değildir. Bununla birlikte ideolojiler zannedilenin aksine "kural kalıpları" değil "ilkeler bütünüdür". Bu yüzden ideolojiler insanların reflekslerini, tavır alışlarını, belirler. Söz gelimi politik bir olay olduğunda insanlar ister istemez bir refleks geliştirir. Geliştirdikleri refleksler de onların ideolojilerini ortaya koyar. Bir hümanist politik bir olayda bireyin özgürlüklerini önceler. Bir feminist her şeyden önce kadınlara yönelik hak ihlallerini engellemeye çalışır. Sosyalistler emek-sermaye ikiliğinin toplumda çözülmesi gereken en önemli konu olduğunu savunur ve emekten yana durur. Milliyetçiler yurt içinde ortak dil ve tarih ekseninde yurttaşlık bilincini geliştirmek ve yurt dışına karşı yurttaşların ortak haklarını korumak ister. Daha genel konuşacak olursak her ideoloji birbirini dışlamaz. Emeğin konumuna önem veren bir sosyalist yeri geldiğinde milliyetçi refleksler de geliştirebilir. Ancak onun milliyetçiliği emeği dışlayan veya sermayeyi koruyan bir milliyetçilik olmaz. Burada vurgulanması gereken, ideolojileri ideoloji yapanın kural üreten dinamolarının, ilkelerinin olmasıdır. Buradan hareketle bir ideolojiye "bağlanmak" zorunlu olmasa da ideolojisizlik de imkansızdır. İdeolojilerin esnemeyen özleri, kural üreten dinamoları, iyi tespit edilmeli; bu tespit doğrultusunda hangi ideolojilerin birbiriyle zorunlu çelişki içerisinde olduğu ortaya konmalıdır. Bunu yaptıktan sonra ise bir ideolojinin veya ideolojilerin doğru olduğuna kanaat getirilebilir. Getirilmelidir de.

588 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close