Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
452K UP
Üye 14 Aralık 2022
4

Aşka ihtiyacımız var mı?

601 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 15 Aralık 2022

Bence Var…

Aşk bana göre; gönüllülük temelli, genetik kodlarımızın “soyunu sürdür” emrine dayanan, kimyasal içerikli cinsel, bedensel uyumunun; sosyolojik, edebi, ruhsal veya nasıl tanımlarsak tanımlayalım, adıdır. Büyük çoğunluğumuz da onun meyvesiyiz.

Ve evet bir ihtiyaçtır. Gerek soyun devamı içerikli genetik dayatma gerekse bunun yansıması olan ve edebi anlam yüklediğimiz sosyal gereklilik bunun bir ihtiyaç olduğunu söyler.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat biz insanlar sosyal varlıklar oluşumuz gereği sırf et, kemik, kas, güdü ve dürtülerden müteşekkil değiliz. Soyut düşünebilme ve maddeye-olguya mana (anlam yükleme) verebilme yetimiz de var.

İster gerçeğe( nesnel) dayalı olsun ister kendinden menkul (öznel) olsun bu mana, varlığımız için bazen maddi gerçekliğimizden de öncelikli olabiliyor.

Bir şey, değer, amaç için kendini feda edebilme, başkaları için hayatını adayabilme vb. gibi aşk da bazen bizim için tüm bunların ötesinde bir anlam taşıyabiliyor ve maddi temelin dışında soyut bir anlam kazanabiliyor. Bir düşünceye, bir olguya, bir güzelliğe, bir ilahi vasfa vb. aşık olmak gibi…

Ancak ister maddi temelli fizyolojik ve buna denk düşen sosyolojik gerekliliklerin ister mana boyutu ile tamamen soyut temelli gerekliliklerin bir sonucu olsun aşk, yaşayanca adı, kapısını çalıp çalmadığı, o olup olmadığı anlaşılsa da anlaşılmasa da zaruri bir ihtiyaçtır. Ekmek gibi su gibi…

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 18 Aralık 2022

Sizin düşünsel olarak herhangi bir şeyi yaparken keyif almanız için hayal dünyanızın 'tad'ına ihtiyacınız var. Ve tad aldığınız herşey gibi aşkın da 'tadı' var. Bu yüzden Aşkı aşk yapan şey aşkın kendisinde değil sizdedir. O tadı yaratan, veren, ekleyen, o tadı alan sizsiniz. Bu nedenle aşka ihtiyacımız var mı sorusu yanlış bir sorudur çünkü aşk zaten sizsiniz ve de sizde. Bu olmasa hiç bir şeyden keyif veya tad almanız mümkün olamazdı. Aşkın zihinsel imgedeki karşılığı budur. Yani aşkın gerçek özünde bu 'tadlar' vardır. Bu tadları zihninizin herşeye eklemesi mümkündür. Zihninizin süslediği herşeyde aşk vardır yani siz varsınızdır. İnsanlar fark etmese de hayatlarında her zaman aşk vardır. Bazen bir insana bazen başka bir şeyle ilgili olarak insanın kendisinde açığa çıkar. Aldığınız tüm bu tadların özünü aşk oluşturur. Bu yüzden dedim zaten aşk sizsiniz ve siz aşktan oluştunuz. Sonsuz hayal gücünün ve bu yüzden sonsuz aşkın eserisiniz. Aşkın kimyası ne olursa olsun aşk bir hayale dayanır. Bu hayali yaşar ve bu hayalden tüm bahsettiğimiz tadları alırsınız.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close