Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ufuk Derin
Üye
1

Et yemenin evrimsel sürece nasıl bir etkisi olmuştur? Bir zararı oluyor mu? Diğer hayvanlar çiğ et yiyebilirken günümüz insanı neden çiğ et yiyemiyor?

3,724 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhammed Akman
Öğrenci

Et yemek insanların evriminde büyük bir rol oynamıştır. Etçil bir diyete adapte olan insanlar daha büyük beyinleri besleyebilecek duruma gelmiştir. Et yemek genel olarak da vücut büyüklüğümüzün artmasına sebep olmuş olabilir. Sonuç olarak enerji ve protein açısından daha zengin bir diyete geçiş yapmak insanların evriminde kritik bir rol oynamıştır.

İkinci soru daha ilginç, mantıklı bir soru. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki çiğ et yiyebiliriz ve belli bir derecede sindirebiliriz. Şöyle bir örnek verelim, bir çok gıdayı çiğnemeden yutabiliriz ve onları belli bir miktarda sindirebiliriz. Fakat çiğnemek bizim için sindirimi kolaylaştıran vazgeçilmez bir adım olmuştur. Aynı şey pişirmek için de geçerli. Bir besini pişirmek, bizim sindirimini yapmayacağımız kimyasal bağları bozar. Daha küçük sindirimi daha kolay organik molekülleri geride bırakır. Yani ateşle pişirmek öncül bir sindirim mekanizmasıdır.

Çoğunlukla düşünülenin aksine ateşi "bulan" kişi bir Sapiens değildi. Daha erken Homo türleri ateşi çeşitli amaçlarla kullanmaya başlamıştı bunların başında yiyecekleri pişirmek değil, vahşi hayvanlara karşı savunma gelir. Bilindiği üzere çoğu hayvan ateşten korkar, fakat bizim için örneğin bir kamp ateşi izlemek hoş bir etkinliktir. Çoğu insan ateşi izlemeyi rahatlatıcı bulur. Bunun sebebi ateşi kullanarak ilerlediğimiz evrimimizdir. Yani insanlar ateşi sevmeye evrilmiştir diyebiliriz. Bir süre sonra insanın ateşe olan bağımlılığı artmıştır. Öyle ki üreme yaşında olan bir dişi, uzun süre pişmemiş bir diyetle beslenirse Amenore ile karşılaşabilir. Yani, üreme çağında olmasına rağmen adet görmez.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, et yememiz ve ateşle besinlerimizi pişirmemiz evrimsel olarak insanı bugünkü modern insan konumuna getiren kritik etkenlerdir. Buradan veganlığın yada vejeteryanlığın yanlış olduğu kanısına ulaşılmamalı, gerekli besinler hesaplanarak alındığı sürece insan sağlığı için zararlı oldukları söylenemez.

1,182 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Early Meat Eating. (18 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Amenore. (18 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Use Of Fire. (18 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close