Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Attila Bozkurt
Üye 10 Ekim 2022
1

İnsanlar neden neolitik çağa geçti?

1,525 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
99K UP
Araştırmacı 15 Kasım 2022

Paleolitik Çağ'dan sonra başlayan Cilalı Taş Devri, tarih öncesi dönemlerin sonlarında yer alır. Bu çağda yaşanan gelişmeler, yazının bulunmasında ve Tarihi Çağlara geçişte etkili olmuştur. İnsanlar, toplu halde yaşamaya ve iş birliği yapmaya başlamıştır. Neolitik çağa ait en eski yerleşkelerden biri Amerika Kıtasında yer alan Yucatan Bölgesidir. İnsanlığın uygarlık yolunda attığı ilk adımlar bu dönemde gerçekleşmiştir. Bunun en büyük nedeni ise iklim şartlarının önceki çağlara göre çok daha olumlu olmasıdır.

Neolitik Çağ Nedir?

Neolitik Çağ, tarihte ilk tarımsal faaliyetlerin görüldüğü dönemdir. İklimin, daha önce hiç olmadığı kadar sıcak olması, hem yerleşik hayata geçmeyi hem de tarımsal üretimi kolaylaşmıştır. Özellikle, buğday ve arpa gibi hem kolay yetişen hem de insanların temel ihtiyaçlarını karşılayan tarım ürünlerin yetiştirilmesi, birçok olumlu gelişmenin daha önünü açmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Tarım ile birlikte birçok hayvanı evcilleştiren insan, ilk kez bu dönemde doğaya hükmedebileceğini keşfetmiştir. Bu çağda evcilleştirilen hayvanların başında keçi ve koyun yer alıyor. Sonraki yıllarda doğa ve sığır da yetiştirilmek üzere evcilleştirilmiştir. İnsanların doğaüstünde tahakküm kurması ve dayanışma içinde yaşaması demografik yapıyı da etkilemiştir. İlk def bu çağda, insanların ortalama yaşam süresi uzamış ve nüfus artmıştır.

Yapılan araştırmaların sonucunda duvarlara ilk kez resim çizilen çağın da Cilalı Taş Devri olduğu tespit edilmiştir. Almanya ve İngiltere'de bulunan kalıntılarda ise ilk tekerleğin Neolitik Çağ'da yapıldığı kanıtlamıştır.

Neolitik Çağ Ne Zaman Başlayıp Ne Zaman Bitmiştir?

Cilalı Taş Devri, Avrupa'da Mezolitik Çağ ve Asya Kıtasında Protoneolitik Çağın kapanmasıyla başlamıştır. Bu iki çağın sona ermesine neden olan buzul çağı, yaklaşık 500 yıl sürmüştür. İklim şartlarının iyileşmesi ile birlikte birçok canlı türünün devamlılığını sağlaması için gerekli çevre koşulları sağlanmış oldu. Cilalı Taş Devrinin sona ermesine yakın kısa bir geçiş evresi yaşanmıştır. Antropologlar bu evreyi ''Neolitik Kültür Evresi'' adını verir. Yaklaşık 100 yıl süren kültür evresi, Neolitik Çağın başlamasını sağlayacak olan gerekli çevre ve iklim koşullarının oluştuğu dönemdir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni Taş Çağı iki ayrı döneme ayrılır. Çanak Çömleksiz dönem, bu çağın ilk zamanlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Yeni yaşam koşullarına alışmaya çalışan insanların önceliği yerleşik hayata geçmek ve üretim yapmak olmuştur. Çanak Çömlekli Dönemde ise toplumsal düzen büyük oranda sağlanmıştır.

Bu çağın M.Ö. 5000'li yıllarda kapanması ile birlikte Erken Kalkolitik ya da diğer adıyla Bakır Çağı başlamıştır.[1]

110 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Milliyet. Neolitik Çağ Nedir, Ne Zaman Başlayıp Ne Zaman Bitmiştir?. (21 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Milliyet | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kasım Aydın
Tarih yüksek lisans öğrencisi 20 Ekim 2022

Bir görüşe göre inançlar onları yerleşik yaşama zorladığı yönündedir. Yani inandıkları "şey"lere ibadet edebilmeleri için kalıcı ibadet yerleri kurmaları gerekti. Kalıcı ibadet yerleri ise beraberinde kalıcı yerleşim yerlerini getirmiş olabilir.

Bir başka görüş ise nüfusun artması ve avcı-toplayıcılıktan elde edilen ürünün yeni nüfusu besleyecek kadar yeterli olmamasıdır. Bu görüş kabul edilirse, ilk tarım nerede, neden ve nasıl gerçekleşti bunlarda cevaplanması gereken sorular.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ubik Ubik
Ubik Ubik
35K UP
konuyla pek alakam yok. 20 Ekim 2022

İnsanlık neolitik çağa geçti çünkü avcı-toplayıcılığın yaygınlaşmasının ardından çoğalan insanlar yavaş yavaş farklı alanlara yöneldiler. Toprağa bir şeyler ekince yiyeceklerin çıktığını keşfettiler (tarım). Böylece yerleşik hayata da geçmek zorunda kaldılar.

103 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Serdar Varol
Serdar Varol
11K UP
Hekimim. Genetik mesleki alanım ve tarihle beraber ilgi alanım. 15 Kasım 2022

Baştan söyleyeyim. Soru tuhaf bir soru. Belki nasıl diye sorulsa daha anlamlı olurdu. Yine de net ve doğru bir cevap vereceğim.

Fakat bu konuyla ilgili, halen doğru sanılan ve bilgi diye paylaşılan ama aslında çoktan çöp olmuş kabullere, bir kısaca değinmekte fayda var.

  1. İnsanlık avcı toplayıcılıktan, göçebeliğe ondan sonra da yerleşikliğe geçmedi. Uygarlık tarihinin 1. safhası avcı toplayıcılık 2. safhası göçebelik 3. safhası da yerleşiklik değildir. Halen bunu söyleyen zır cahildir. Örnekle anlatayım. M.Ö. 22.000'de Altaylar'da Malta Buret kültürü vardır. Avcı toplayıcı bu kültür yerleşiktir. (Türklerin de atalarından.) M.Ö. 3500'de Kazakistan kuzeyinde Botay (Türk) kültürü vardır. Atı evcilleştirmiş, hayvancılık yapan bu kültür yerleşiktir. Aynı Türkler Malta Buret'ten 21.500 yıl, Botay'dan 3000 yıl sonra göçebe (İskitler) olacaklardır. :)
  2. Yerleşikliği merkeze alan klasik batı uygarlık yazımını ve marksist teoriyi çöpe atın. Bunlar ideolojik safsatalardır. Baştan aşağı çöptür. Göbeklitepenin (göbeklitepe yerleşik değil) çürüttüğü safsatalardan biride budur.

Gelelim nedene.

Tüm Reklamları Kapat

Uygarlığın gelişmesi insanoğlunun öğrendiklerini üst üste koymasıyla oluyor. Asıl ilerleyen şey zekamız değil. Bilgimiz. Daha öncekilerin ürettiği bilgileri hazır alıp, kendi çabamız sonucunda bulduklarımızı da onun üzerine ekliyoruz. İlk bilgiler de nesillerden nesile sözel geldi. Ta ki Sümerlilere (Türkler) kadar. Bu da hiç önemsenmeyecek bir hadise değildir. Çok da önemlidir.

Neolitik de aslında sadece budur. İnsanoğlu M.Ö. 10.000-6.000 arasında cilalı taşın, yontma taştan daha verimli olduğunu buldu. Neden sadece budur. Nasıl bulmuştur. Ampirik. Yani deneyerek. Sonra da bakırın, sonra da tuncun sonrada demirin daha verimli, daha işe yarar olduğunu bulması gibi.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close