Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bora Cüneyt Akçakın
Üye 10 Kasım 2022
2

Exoplanetlerin atmosferik özelliklerini tespik etmek için kullanılan transit(tayf boşluğu) yöntemi yanıltıcı sonuç vermez mi?

Yöntemde; yıldızdan çıkan ışık, söz konusu gezegenin atmosferinde kırılarak atmosferi oluşturan molekül ve atomlara özgü bir şekilde farklı dalga boylarında etrafa yayılır ve bizler de bu dalgalara bakarak atmosfer hakkında bilgi ediniriz. Atmosferden kırılan bu ışığın dalga boyu uzayda başka bir yapıyla etkileşerek bozulmaz mı?
226 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Elektronik teknisyeni 10 Kasım 2022

Yanılma payları elbette var. Ama bu hassasiyetle alakalı daha çok. Ama bu yanılma payları tutarsız dereceye gelecek kadar değil. Bunun için zaten tek ölçüm yapmıyorlar. Atıyorum 100 ölçüm yapıp istatistik ortalama alınıyor. Zaten ölçüm sayısı arttıkça matematiksel ortalama en doğruya yaklaşacaktır. Zaten bu yüzden fizisyenler, astronomi gözlemcileri gibi kişiler iyi birer veri analizcilerdir. Bu konuda o kadar iyiler ki bir fizikçi gidip ekonomi dalında bile çalışır istese.

Yukarda anlattığım tutarlı veri elde etmekle ilgiliydi ve bana göre sorduğunuz sorunun önemsiz kısmı. Asıl mevzu biz ötegezegen olsun yakın gezegen veya uydular olsun o atmosferdeki elementleri nasıl anlayabiliyoruz? Spektrometre ile.

Spektrometreler elementlerin imzasını inceler ve ortaya çıkarır. İşin hoşuma giden tarafı, sanayide dökülmüş bir ürünün içindeki elementleri inceleyip "%10 bakır, %50 silisyum, %40 germanyum var" diyen de spektrometre, exoplanet inceleyerek "atmosferinde %40 oksijen, %20 karbon, %5 nitrojen var" diyen de spektrometre. [2] [3] Kaynak 2'de endüstriyel bir spektrometre ve kaynak 3'te James Webb teleskobuna ait spektrometreyi inceleyebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Diyelim ki bir ötegezegenden çıkan ışık teleskoba ulaşana kadar uzayda helyum gazından geçti. Bu durumda helyum gazının yoğunluğu uzaklığa göre fazla çıkacaktır. Buradan astronom bir terslik olduğunu düşünür zaten. Çünkü biz sadece dalgaboyu hesaplanıyor gibi görsek de bunların gücü var bir de. Bir ortamda helyum olması başka bir şey, o helyumun 1 milyon kilometre mi yoksa 10milyon kilometre mi uzaktaolduğu başka bir şey, 3 milyon ton mu 30 milyon ton mu kütleli olduğu başka bir şey. Ama aklına takılan şey dalgaboyunun başka dalgaboylarıyla girişim yapıp hatalı veri üretmesi ise o da zor. Çünkü her elementin imzası farklı. Bu imza öyle belli belirsiz bir şey değil. Net, ortada olan bir şey. Buna elementlerin enerji emisyonu denilir. [4]

Ama endişelenmeye pek gerek yok zira uzay devasa boşluklardan oluşuyor. Çok spesifik bir durum önüne bir gaz bulutu gelecek de o gaz bulutu hesapları şaşırtacak ama astronom bunu farketmeyecek de falan nerdeyse imkansız diyebilirim. Çünkü hesabı saptıracak kadar bir gaz bulutunun enerji seviyesi de tayfta anormal görünecektir.

Kaynaklar

  1. R. L. Ş.. Spektrometre Nedir? Optik Emisyon Spektrometre Nedir? Spektrometrenin Çalışma Prensibi Nasıldır?. (23 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 10 Kasım 2022. Alındığı Yer: Repamet Ltd. Şti. | Arşiv Bağlantısı
  2. nasa. James Webb Spectrograph. Alındığı Tarih: 10 Kasım 2022. Alındığı Yer: nasa | Arşiv Bağlantısı
  3. Khan Academy. Hidrojenin Emisyon (Işıma) Spektrumu (Video) | Khan Academy. Alındığı Tarih: 10 Kasım 2022. Alındığı Yer: Khan Academy | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close