Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Sert
Ali Sert
83K UP
Üye 7 Ekim 2022 3 Cevap
10

Bor madeni gerçekten geleceğin yakıtı mıdır?

Türkiye dünyadaki borun %80-85'ine sahip olan bir ülke olarak bundan yeterince faydalanmakta mıdır? Bor üzerine yapılan propagandalar ne kadar doğrudur bor ülkemiz tarafından yeterince değerlendirilmiyor mu?
3,052 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Serdar Taner
Serdar Taner
1,469 UP
Bor üzerine çalıştım 5 Kasım 2022

Bor esasen bir mineral tuzudur, elementtir doğada tek atom olarak bulunmaz. Bor yanıcı ya da yakıcı bir madde değildir. Yakıt olarak kullanılamaz. Borun yakıt olarak kullanılması hidrojen ile kolay tepkiye girip hidrobor denen elementi oluşturması ile ilgilidir. Borun buradaki avantajı kolay tepkimeye girip ayrışmasıdır. Yanan bor değil hidrojendir. Hidrojen tek atomlu bir madde olduğu için tüpler ve borularla kolay taşınamaz çok kaçak olur bor burada hidrojeni taşımak için kullanılacaktır. Fakat bir yakıtın araçlarda kullanılması için ekonomik ve kullanışlı olması gerekir. Hidrobor doğada bulunmaz üretilmesi gerekir bunun için endüstriyel boyutta üretim gerekecektir bunun için enerji ve masraf gereklidir.

Hidrojen[1] doğada saf olarak tek başına bulunmaz en kolay sudan elde edilir. Bunun için bir endüstriyel boyutta üretim gerekir, borla hidrojenin element oluşturması için ayrı bir endüstri gerekli enerji tüketimi ve ekonomik gider.[2] Yani daha hidrobor üretilirken harcanan enerji ve para ekonomik değerini düşürmekte. Sonrasında hidrojenle çalışacak aracın ekonomik değeri, parça tamir vs açısından sürdürülebilir olması borla hidrojen ayrıldıktan sonra ortaya çıkan borlu katı atığın tekrar hidrojenle borhidrüre dönüştürülmesi için alınması gerekli lojistik faaliyet vs derken şu anki durumuyla borun arabalarda yakıt olarak kullanılması ekonomik olmayacaktır.

Bunun dışında bor elementi şu an Türkiye'de devlet eliyle etkin bir şekilde üretilmektedir. Hatta dünyadaki en iyi üretici diyebiliriz. Başka ülkelerde üretilmeyen türleri ülkemiz tarafından üretilip satılmaktadır. Kesinlikle işlenmeden satılma söz konusu değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Bor ne yazık ki üzerine birçok şehir efsanesi söylenen bir madendir ve şu an çıkarılması ve üretilmesi için Türkiye'nin önünde hiçbir engel yoktur.

273 görüntülenme

Kaynaklar

  1. kelt. Hidrojen Enerjisi Ve Bor: Bir Çözüm Mü?. (11 Şubat 2018). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2022. Alındığı Yer: Kaynak Elektrik | Arşiv Bağlantısı
  2. acikerisim. Türkiye’de Bor Madeninin Alternatif Bir Enerji Kaynaği Olarak İncelenmesi. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2022. Alındığı Yer: acikerisim | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökalp Selamet
Evrim Ağacı yazarıyım 9 Ekim 2022

Olabilir de olmayabilir de.

Cevap tamamen Türkiye'nin boru işleme sorununu çözüp çözmemesine bağlı. Dünyadaki bor rezervlerinin çok büyük kısmı ülkemizde bulunuyor. Bu nedenle diğer ülkeler boru işleme üzerine yatırım yapmıyor. Çünkü neden yapsınlar? Yaptıkları yatırımın bir geri dönüşü olmayacak. Eğer ülkemizde boru işlemeyi başarabilirsek enerjide dışa bağımlı olma sorunumuz -tamamen olmasa da- çözülebilir. Yine de hiçbir şey "geleceğin yakıtı" olacağını ya da olmayacağını garanti edemez.

Tüm Reklamları Kapat

283 görüntülenme
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Özdaş
Enes Özdaş
94K UP
Okur 8 Ekim 2022

Lozan anlaşması 2023 yılında...

Bizim sorunumuz boru işleyememek. Boru işlemeden yurt dışına satıyoruz. Onlar işleyip bize daha pahalı bir fiyatla satıyorlar. Elimizde ürün varken başkasına muhtacız. Neyseki son günlerde kullanım alanını artırmaya başladık. Çamaşır deterjanı gibi bazı alanlarda üretim yapmaya başladık. Ancak borun asıl kullanım alanı uçak yakıtı. Biz ise bu teknolojiye hala erişemedik.

Tüm Reklamları Kapat

203 görüntülenme
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close