Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Adle Aksoy
Adle Aksoy
20K UP
Üye 31 Ekim 2022 3 Cevap
4

Maddenin neden ısısı yoktur?

Maddelerdeki iç enerjiye ısı diyosak neden maddelerin ısısı yoktur diyoruz ki? Her maddenin bi iç enerjisi yok mudur?
1,822 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 31 Ekim 2022

Bu tamamen terminolojiyle ilgili bir kafa karışıklığı: Tanım gereği ısı, transfer edilen enerjiye verilen isim. Dolayısıyla tek bir maddenin kendine ait ısısı olmadığı söylenegelir. Tabii bu daha ziyade lise düzeyinde makul sayılabilecek bir terminoloji, çünkü hiçbir sistem kusursuz bir şekilde izotropik olamaz; dolayısıyla illa sistem içinde de ısı transferi olacak ve o sistemde her an bir "ısı" olacak.

Ancak sistem izotropik bile olsa, elbette cisimlerin içinde bir enerji var. Ama buna "ısı enerjisi" demiyoruz da "iç enerji" diyoruz ve yine tanım gereği, sadece kinetik (onun da sadece "iç kinetik enerji" kısmı dahil; yani sistemin toplamının hareketinden kaynaklı kinetik enerji hariç) ve potansiyel enerjilerin toplamı olarak hesaplıyoruz. Neden? Çünkü dışarıdan gelen veya dışarıya giden ısının her zaman, direkt olarak kinetik veya potansiyel enerjiye dönüştüğünü varsayıyoruz (mesela dışarıdan gelen ısı direkt olarak atomların iç kinetik enerjilerini artırıp, sıcaklıklarını yükseltmeye yarıyor, bünyelerinde "ısı" olarak barındırılmıyor). Dolayısıyla yine sistemimizde "ısı" bulunamamış oluyor.

Anlaşılması gereken şey şu: Aslında bunlar, sistemde meydana gelen değişimlerin eyleyicilerine verdiğimiz farklı isimler. O nedenle tanımlara çok fazla takılmamak lazım. Önemli olan, neyin, sistemimizi nasıl değiştirdiğini anlayıp analiz edebilmek.

Tüm Reklamları Kapat

147 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
23
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 31 Ekim 2022

İç enerji, bir maddenin parçacıklarının kinetik ve potansiyel enerjisinin toplamıdır. Buna maddenin ısısı ya da ısıl enerjisi de denir. Kinetik enerji, taneciklerin hareketlerinden; potansiyel enerji kimyasal bağlardan kaynaklanır.

Isı; Sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adıdır. Bu durumda sıcaklıkları eşit iki madde arasında ısı aktarımı gerçekleşmez. İki maddeden birinin sıcaklığının diğerinden farklı olması halinde, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye enerji aktarılır. Maddelerin sıcaklığı aynıysa ısı alışverişi gerçekleşmez. Ama eğer bir madde daha sıcaksa soğuk maddeye ısı verilir. Isı alışverişi maddelerin ısısı eşitlenene kadar sürer.

Sıcaklık, bir cismin bir referans değere, örneğin donmuş suya (0 oC) göre ne kadar sıcak (veya soğuk) olduğunu gösterir. Isı ise teknik olarak ısı enerjisinden farklı olarak cisimler arasında aktarılan ısı enerjisini tanımlamak için kullanılır. Yani sıcaklık sadece bir gösterge, ısı ise enerjidir.

Tüm Reklamları Kapat

“Mutlak sıfır noktası” şu anda tanımlanan teorik olarak en düşük sıcaklıktır. Bu sıcaklık 0 Kelvin, yani -273.15 derece Santigrad’dır. Mutlak sıfır sıcaklığında maddenin iç enerjisi sıfıra eşit olacağından, teorik olarak bir maddeyi daha da soğutmak mümkün değildir. Buna ısıl ölümü denir. Bu durumda enerji transferi olamaz, iş üretilemez (madde dahil).

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Demir
Enes Demir
99K UP
Lise öğrencisiyim öğrendiğim bilgiler doğrultusunda cevap veriyorum 31 Ekim 2022

Bence maddeler atomlar ve moleküllerden oluştuğu için ve atom ve moleküller sürekli titreşim halinde olduğundan madde herzaman ısı enerjisine sahiptir . Yani madde sibirya gibi soğuk Bi yerde de olsa titreştiği için bir ısısı vardır.

116 görüntülenme
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close