Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeliha Candan
Zeliha Candan
23K UP
Üye 30 Ekim 2022
3

Modern ve Geleneksel Yabancılaşmanın önüne nasıl geçebiliriz?

Bu durumun insan karakteri üzerinde bir etkisi var mıdır?
668 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Sosyoloji ile ilgileniyorum 31 Ekim 2022

Merhaba,

Yabancılaşmayı tehlike olarak görmemiz, bu sürece kendi yüklediğimiz anlamların(sosyal konstrüktivizm) yanı sıra kültürümüzden de kaynaklanır. Kültürel görelilik prensibine göre; benim yabancılaşmayı tehlike olarak görmemi, sadece benim kültürümden başka biri anlayabileceği için, düşünceme yargılama o kişi aracılığıyla yapılmalıdır. Kültürler eşittir, üstünlük yoktur.

Çok kültürlü toplumlarda gruplar arası tolerans daha fazla olduğu için, yabancılaşma daha farklı algılanabilir. Genelleme yapmadan, bir Alman ile bir Türkün yabancılaşma karşısında tutumları kültür farkından dolayı çok farklı olabilir ama, bu iki kişi aynı kültüre mensup olmadıkları için tutumlarını yargılayamazlar.

Tüm Reklamları Kapat

Yukardaki prensibin tersini savunan ise; kültürel evrenselliktir(üniversallik). Bu prensibe göre her kültürün barındırması gereken bazı şeyler vardır(kadın erkek eşitliği gibi). Bu şeyleri barındırmayan kültürler barındıranlardan daha değersizdir ve aşağıdadır. Bu prensiple düşünen birine göre insanın milliyetine, kimliğine yabancılaşması, kaybetmesi kötüdür çünkü, bu birey, her kültürün “kimliğini koru” ilkesini barındırması gerektiğine inanır mesela. Bana göre, kültür konusunda bu iki prensipten birini seçmekte, bireyin kafa yapısı, sosyal inşası büyük rol oynar. Örneğin milliyetçi bir ortamda yetişen kimse, kendi kültürünü önde tutmaya eğilimli olabilir. Yabancılaşmayı tehlike görmeyen kültürleri eleştirerek, milliyetini korumanın gerekli olduğunu savunarak, kendi kültürünü diğer kültürden üstün tutar.

Kendi fikrime gelince, bir muhafazakar olarak, dediğiniz gibi bunun önüne geçilmesi gerektiğine inanıyorum. İki ve ya birden fazla kültür arasında bulunan kişiler, mensup oldukları gruptan sürekli uzaklaşarak yabancılaşma sürecine girerler. Bu da bireyi meşakkatli bir, “kimlik arama” sürecine itebilir. Kafasında kesin fikirler ve çerçeveler olmayan bireyin de fikri olmaz.

Küreselleşen dünyada, kültürü katıksız tutmak da hayli zorlaşıyor. Bana kalırsa yabancılaşmanın önüne geçmek için, dominant kültür mensupları arasında sosyal uyumun arttırılması gerekiyor. Sosyal uyum üç şey ile sağlanır;

-Ortak değer ve normlar(aynı kültüre mensup olanların sosyal uyum içinde olmaları)

Tüm Reklamları Kapat

-Karşılıklı bağımlılık/muhtaçlık(öğretmen mesleğini sürdürebilmek için öğrenciye, öğrenci de eğitim için öğretmene muhtaç)

-Zorlama ya da güç(mesela devlet tarafından).

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Üniversite öğrencisiyim 30 Ekim 2022

"Yabancılaşmanın önüne geçmenin yolu" denilince aklıma anadili koruma faktörü geliyor. Yabancı dilleri, kültürleri, kimlikleri bilmek evrensellik adına çok çok çok önemli ama bu öğrendiklerimizi bulunduğumuz topluma entegre etmek, yabancılaşma sorununu beraberinde getiriyor ki bunu son on yılda Türkiye üzerinde acı bir şekilde görüyoruz. İnsan karakteri üzerine etkisi konusunda şahsi yorumum şu, yabancılaşmanın aldığı korkunç vaziyeti görüp fark eden insanlar, yabancılaşmayı gerçekleştiren kişilere nefret gütme aşamasına kadar geliyorlar, bu da şiddet potansiyeli yüksek bireyleri var ediyor. Şahsi yorumum bu şekildedir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Sert
Ali Sert
83K UP
Düşünür çok Düşünür 1 Kasım 2022

Yabancılaşmadan anladığımız nedir bu konu Osmanlının son döneminde başlayan ve günümüze kadar devam eden bir tartışma olagelmiştir. Bir insanın ya da topluluğun kendi kültürel kimliğini oluşturan değerlerden uzaklaşması yabancılaşma ise buna sebep olan etmenler üzerinde durulmalıdır. Osmanlının son döneminde Batılılaşma modern dünyaya uyum sağlamak için dünyaya kapalı bir toplumun Tanzimatla beraber dış dünyayı tanıma modern hayatın gereklerini yaşama arzusuyla Batının yaşam tarzını taklitle başladı. Özellikle o dönemdeki Faransız kültürü hayranlığı tüm dünyada modernleşmenin gereği olarak görülüyordu. Fransızlar gibi giyinmek, yemek içmek, sanatta edebiyatta onlar gibi olmak ve Fransızca öğrenip Türkçe cümlelerin arasında Faransızca kelimeler kullanmak moda olmuştu. Daha sonraları tüm dünyada İngiliz hegemonyası ile İngiliz kültürü, yaşam tazı ve dili etkin oldu. Sonraları ise Amerikan kültürü filmler ve müzik kullanılarak dünyaya pompalanmaya başlandı ve çok başarılı olundu. Şimdi ise internetin kendi mecrasında ilerleyen yine Amerikan ağırlıklı globalleşen kültür söz konusu.

Açık söyleyeyim eğer konumuz yabancılaşma ise biz çoktan kendi kültürümüze yabancılaştık. Kültürden kastım Türklere has sanat, müzik, mutfak ya da kullanılan eşyalar gibi şeyler değil bunlar modernleşen dünyada gerekli olduğu kadar yaşar. Kültürümüz milli benliğimizi oluşturan davranış tarzı olmalıdır. Müsafirperverlik, kibarlık, incelik, başka insanlarla empati kurabilme, hayvanlara hatta cansız varlıklara karşı bile narin olma, temizlik, kamu hakkına riayet, konuşurken dikkatli olma gibi şu an aklıma gelmeyen fakat bir insanı medeni yapan her davranış atalarımızın bir zamanlar alamet-i farikası olmuş. Şu an bu özelliklerden uzaklaşmış bir toplumda yaşıyoruz. Bencilliğin ve kabalığın hat safhada olduğu bir toplum. Bu saydığımız medeni özellikleri batılı deyip hor gördüğümüz toplumlar yaşarken; yeni gelen nesiller de hem kültür olarak hem teknoloji olarak hem de medeniyet olarak gelişmişliği Batılı ülkelerde görürken kendi kültürümüze karşı yabancılaşmanın önüne nasıl geçeceğiz?

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close