Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esmanur Kadriye Öztürk
Üye 21 Ekim 2022
0

Uzayda insanlar olarak neden daha uzaklara gitmiyoruz?

Bu kadar uzun zamandır var olmamıza karşın sadece Ay'a gidebilmiş olmak beni üzüyor. Eminim ki geri dönüşü olmama ihtimalini bile bile araştırma ve bilim için gitmeyi kabul edecek bir sürü donanımlı kişiler illaki vardır. Peki onları durduran ne?
350 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Yazılımcıyım 28 Ekim 2022

1. Yerçekimi

Yerçekimi kuvvetinin eksikliği insanlar için ölümcüldür. Uzayda uzun süre kalan astronotların her muayenesinde, düzgün çalışmayan vücut sistemlerinin listesi daha da büyüyor. Yukarıdan başlayarak, beyin omurilik sıvısı düşük yerçekimi durumlarında düzgün bir şekilde dolaşmaz, bu da beyin şişmesine ve serebral motor işlev bozukluğuna neden olur. Denge kaybı bariz olsa da, tüm propriosepsiyon türleri etkilenir - bazıları belki de kalıcı olarak. Astronotların beyinlerinde MRI tarafından not edilen değişiklikler, erken yaşlanmaya işaret ediyor ve şimdiye kadarki yolculuklar nispeten kısa oldu.

Normalde vücudumuzun sıvıları yerçekimi tarafından aşağı çekilir ve sistemlerimiz buna uyum sağlar. Düşük yerçekiminde, sıvılar yeniden dağılır. Yüzler, gözler ve beyinler şişer, kardiyovasküler sisteme aşırı yüklenir. Kalp kası aktivitesini zayıflatan kardiyak atrofi, sonunda uzaydaki tüm insanları etkisiz hale getirecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Kemik oluşumu direnç egzersizlerine bağlıdır. Kemik mineralinin kaybı, esasen astronotları on yıllarca yaşlandırıyor ve kırılganlık kırıklarını büyük bir risk haline getiriyor. Kemik kaybı, yılda %3 kortikal kayıptan ayda %1'e hızlanır. Çoğu astronotun uzayda 4 aylık basit bir ziyaretten kurtulması üç yıl kadar sürer. Uzaydayken yeterince egzersiz yapmak mümkün değildir. Kemiği parçalayan osteoklast hücreleri, kemik oluşturan hücrelerden daha fazla hızlanır ve bu da sistemde aşırı kalsiyum yüklenmesine neden olur.

Uzun mesafeli astronotlar, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde azalma yaşarlar.

Duyulara dayanan propriosepsiyon sistemi. İç kulak ve tansiyon o kadar rahatsızdır ki, tüm astronotlar değişen sürelerde mide bulantısı geliştirir. Bir uzay giysisi içinde tek bir kusma olayı ölümcül olabilir.

2. Radyasyon

Tüm Reklamları Kapat

Radyasyona maruz kalma, düşük yörüngede karada olduğundan 10 kat daha fazladır. Yalıtkan kurşun uzay aracı için çok ağır olduğundan, astronotlar her saniye toksik dozlarda radyasyon alırlar. Vücudun en hassas dokuları ile birlikte retina, tiroid ve beyindeki hasar kalıcıdır. Uzayda herhangi bir ikamet, giysilerle birlikte konut ve mobil birimlerin büyük ölçüde korunmasını gerektirecek ve bu da Mars'ı veya ay kolonicilerini nispeten durağan hale getirecektir. Beklenmeyen güneş patlamaları, uzay aracının duvarlarından bile dakikalar içinde ölümcül radyasyon dozları üretir. Ölçülen bir güneş fırtınasında, Mars gezegenindeki yüzey radyasyon seviyesi iki katına çıktı.

Bu düşük yerçekimi ve yüksek radyasyon ortamında hiçbir fetüs tasarlanamaz. Anne karnında 9 aylık radyasyona maruz kalmaları ve/veya doğum sırasında deforme olmaları nedeniyle büyük ihtimalle ölü doğarlar.

Gözler özellikle hassastır ve astronotlarda radyasyona bağlı katarakt insidansının daha yüksek olduğu kaydedilmiştir.

Şimdiye kadar uzaya seyahat eden astronotlarda Alzheimer ve diğer dejeneratif beyin hastalıkları hızlanıyor.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması. Lenfositlerde kromozomal değişiklikler kaydedilmiştir ve bağışıklık sistemi için gerekli T-Hücre fonksiyonu azaltılmıştır.

3. Depresyon

Temiz hava sadece fiziksel sağlığın anahtarı değil, aynı zamanda zihinsel sağlık için de kritik öneme sahiptir. Temiz havaya maruz kalmayan kapalı alanlarda (örneğin mahkumlar) depresyon ve diğer birçok sağlık sorunu görülür. İç mekan bahçeleri, dış mekan doğasının simüle edilmiş kokusunu ve nemini sağlayabilirken, gerçek şey için zayıf bir ikamedir. Tat alma duyusu azalır ve yiyecekler aynı tadı vermez. Yerçekiminden kurtulan kokular, paylaşılan yaşam alanına nüfuz ederek yaşam kalitesini düşürür. Klostrofobi, biyoçeşitlilik eksikliği, mahremiyet eksikliği, aile yokluğu ve sosyal, romantik veya cinsel ilişki için fırsatların azalmasıyla birleştiğinde, uzayda uzun süre kalmak, akıl hastalığı için bir reçetedir.

Kişisel depresyonun yanı sıra, delirmiş bir adama karşı koyabilecek bir polis gücünün olmaması gibi başka zihinsel sağlık tehlikeleri de var. Birini uzayda bir suçtan hapse atabilseniz bile, koloni kaynakları verimsiz bir üyeye bile nasıl ayırabilir?

4. Enfeksiyon

Mikroplar ve virüsler uzayda daha öldürücü hale gelir ve muhtemelen gıda zehirlenmesine, antibiyotik direncine ve tedavisi zor enfeksiyonlara yol açar. Tıbbi hizmetler, hastane ortamı veya bulaşıcı ajanları kontrol etmek ve tedavi etmek için gelişmiş test tesisleri olmadan etkileşime giren mikrobiyomların olası bir birleşimi, tek bir antibiyotiğe dirençli organizmadan koloninin tamamen silinmesi riskini taşır.

Tüm Reklamları Kapat

5. Sağlık

Radyasyondan yüksek kanser oluşumu olasılığı, yerçekimi eksikliğinden kaynaklanan tansiyon yükselmeleri ve kapalı alanlarda yaşamanın stresi, yalnızca temel acil bakımın mevcut olduğu bir ortamda karmaşık sağlık sorunlarına yol açacaktır. Astronot ekipleri, doğru teşhis için gerekli tıbbi uzmanlara, CT, MRI veya diğer araçlara sahip olmayacaktır. Ayrıca kritik sağlık hizmetleri için cerrahi tesislere de sahip olmayacaklar.

18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close