Tam olarak neyi sorduğunuzu anlayamadım ama sorunuzdan anladığım şeyin cevabı hayır: 2 elektrondan birinin spinini ölçüp de diğerini çıkarsamıyoruz. Diğerini de ölçüyoruz. Ölçümler (aynı eksende) her zaman zıt sonuç veriyor.
Bunda bir anormallik yok. Anormallik, eğer süperpozisyonun aynı anda tüm durumlarda bulunmak olduğunu, dolayısıyla anca ölçümden sonra o olasılıklardan birine çöküldüğünü kavradıktan sonra, nasıl olup da ışık hızından hızlı iletişim kurabildiklerinde... Çünkü teknik olarak dolanık iki elektron, ilkinde ölçüm yapılana kadar her iki yönde de spine sahipler, birinden biri değiller (bu videodaki ve bu yazıdaki deney bunu ispatlıyor). Bu iki parçacığı 100 metre (ışığın 300 nanosaniyede alacağı mesafe boyunca) ayırdığımızda ve ilkinde ölçüm yaptıktan sadece 100 nanosaniye sonra ikincisinde ölçüm yaptığınızda, ikincisinin de çoktan doğru spine çöktüğünü görüyorsunuz. Halbuki ışığın (ve ilk parçacıkta ölçüm yapıldığı bilgisinin) ikinci elektrona gelmesine daha 200 nanosaniye var. Nasıl oldu da ışıktan hızlı haberleşebildiler?
İşte büyük soru bu.
Not: Bu arada her ne kadar spinin ikisini de +1 olarak almanız bu bağlamda çok büyük bir problem olmasa da, gerçekte spin-yukarı , spin-aşağı olarak ifade ediliyor. Bu ufak bir detay ama yan bilgi olsun.