Merhaba hemşirelik öğrencisi olarak bir zamanlar benim de kafama takılan bir soruyu sorduğun için teşekkürler.Kan transfüzyonu[1] (nakli) hastanelerde organ nakli titizliğiyle uygulanmakta olan hayat kurtarıcı bir medikal işlemdir.Bu yüzden hastanelerde bulunan kan bankaları son derece titiz bir etiketleme ve belgelendirme sistemine sahiptir.
Soruda bahsedilen, kişiye kendi kanının nakledildiği otolog kan transfüzyonları[2] pek halihazırda yapılmaktadır.Enfeksiyon riski ve alerjik reaksiyon gelişme riski bakımından bakıldığında otolog kan transfüzyonu oldukça mantıklıdır da aslında. Ancak kişiye cerrahi operasyon sonrasında kendi kanını nakletmek için operasyondan en az 6 hafta kadar önce (malum operasyon esnasında hastanın kanına ihtiyacı olabilir) hastanın kanının alınıp operasyon gününde kullanılmak üzere hastane tarafından depolanması gerekmektedir.Eğer kişiye özel paketlenen bu kan operasyon sonrasında kullanılmaz ise çöpe gidecek ve tüm hazırlık süreci boşa gidecektir. Bu durum her gün yüzlerce hastanın kan ihtiyacını karşılayan hastanelerin kan bankaları için etkili bir çalışma sistemi değildir. Yani otolog kan transfüzyonuna vücutta engel oluşturan bir mekanizma yoktur aksine komplikasyon gelişme riski de oldukça düşüktür.Ancak her ameliyat önceden planlı olmadığından ve kişiye özel kanın depolanması lojistik ve ekonomik olarak sürdürülebilir değildir.
Kaynaklar
- Seyhan Ördekçi. (Dergi Makalesi, 2006). Kan Ve Kan Ürünleri Transfüzyonu. Not: Bak›rköy T›p Dergisi, Cilt 2, Say› 4, 2006 / Medical Journal of Bak›rköy, Volume 2, Number 4, 2006.
- A. Walunj. (2006). Autologous Blood Transfusion. Continuing Education in Anaesthesia Critical Care & Pain, sf: 192-196. doi: 10.1093/bjaceaccp/mkl042. | Arşiv Bağlantısı