Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Cerrahi operasyonlarda bireylere (önceden alıp depolanan) kendi kanları neden verilmiyor? Vücutta bunu engelleyen mekanizma nedir?

204 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Furkan Nazlı
hemşire

Merhaba hemşirelik öğrencisi olarak bir zamanlar benim de kafama takılan bir soruyu sorduğun için teşekkürler.Kan transfüzyonu[1] (nakli) hastanelerde organ nakli titizliğiyle uygulanmakta olan hayat kurtarıcı bir medikal işlemdir.Bu yüzden hastanelerde bulunan kan bankaları son derece titiz bir etiketleme ve belgelendirme sistemine sahiptir.

Soruda bahsedilen, kişiye kendi kanının nakledildiği otolog kan transfüzyonları[2] pek halihazırda yapılmaktadır.Enfeksiyon riski ve alerjik reaksiyon gelişme riski bakımından bakıldığında otolog kan transfüzyonu oldukça mantıklıdır da aslında. Ancak kişiye cerrahi operasyon sonrasında kendi kanını nakletmek için operasyondan en az 6 hafta kadar önce (malum operasyon esnasında hastanın kanına ihtiyacı olabilir) hastanın kanının alınıp operasyon gününde kullanılmak üzere hastane tarafından depolanması gerekmektedir.Eğer kişiye özel paketlenen bu kan operasyon sonrasında kullanılmaz ise çöpe gidecek ve tüm hazırlık süreci boşa gidecektir. Bu durum her gün yüzlerce hastanın kan ihtiyacını karşılayan hastanelerin kan bankaları için etkili bir çalışma sistemi değildir. Yani otolog kan transfüzyonuna vücutta engel oluşturan bir mekanizma yoktur aksine komplikasyon gelişme riski de oldukça düşüktür.Ancak her ameliyat önceden planlı olmadığından ve kişiye özel kanın depolanması lojistik ve ekonomik olarak sürdürülebilir değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Seyhan Ördekçi. (Dergi Makalesi, 2006). Kan Ve Kan Ürünleri Transfüzyonu. Not: Bak›rköy T›p Dergisi, Cilt 2, Say› 4, 2006 / Medical Journal of Bak›rköy, Volume 2, Number 4, 2006.
  2. A. Walunj. (2006). Autologous Blood Transfusion. Continuing Education in Anaesthesia Critical Care & Pain, sf: 192-196. doi: 10.1093/bjaceaccp/mkl042. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close