Paralel 2 ayna arasındaki görüntü gerçekten sonsuz mu?
Optik konusu altında öğretilen bilgiye göre, iki paralel ayna arasındaki görüntü sonsuz sayıdadır peki gerçekten sonsuz mudur mesela çok gelişmiş zoom ile bakarsak sonu olacak mıdır yoksa ne kadar yakınlaştırırsak yakınlaştıralım sonsuza uzayan bir görüntü mü oluşacaktır mesela james webb teleskobu ile o aynalara odaklasak devam eder mi
Aynalar, üzerlerine gelen ışığın %99.9'una kadarını yansıtır. %99,9 yansıma sadece dielektrik aynalar gibi mükemmel aynalarda bulunur. Ortalama bir ayna, üzerine gelen ışığın %85'i kadarını yansıtır. Yani yansımanın(görüntünün) sonsuza uzanması için, üzerine gelen ışığın tamamını yansıtıyor olması gerekir.
Teoride karşılıklı iki aynada oluşan görüntü sonsuz olsa da pratikte aynalar kusursuz yansıtıcılar olmadıkları için (diğer cevapta söylendiği gibi yansıtma başarıları %99 civarındadır), oluşan görüntü sayısı da sonsuz değil, sonludur.
Ama evet, aynı ışık huzmesini tekrar tekrar bir sensörden geçirerek çok daha sönük nesneleri algılamak mümkün olabilir; örneğin kedilerin karanlıkta gözlerinin far gibi parlıyor olmasının nedeni, gözlerine giren ışığın retina arkasındaki yansıtıcılarla geri yansıtılıyor olmasıdır. Bu sayede karanlıkta az miktarda olan ışık, retinadan 2 kez geçer ve gece görüşü becerisini artırır. Aynı zamanda ikinci geçiş sırasında gözün dışına da çıkarak far gibi parlamasına neden olur.
Burada iki sorun var: İlki, aynalar kusursuza yakın yansıtıcılar olsalar bile, aynanın kendisi bir sensör değil. Sensörler de aynalar gibi güçlü yansıtıcılar olamadıkları için, yani fotonların çoğunu soğurdukları için, birkaç kez yansıttıktan sonra geriye neredeyse hiç foton kalmıyor ve dolayısıyla veri elde etmek mümkün olmuyor.
Tüm Reklamları Kapat
İkincisi, bu tür düşünce deneylerinde aklınıza bol miktarda foton içeren güçlü ışık huzmeleri geliyor olsa da, uzak galaksilerden gelen fotonlar, ters kare kanunu dolayısıyla teleskop sensörlerine inanılmaz az sayıda düşüyor. Dolayısıyla onları bir yandan sensörlerle soğururken, diğer yandan tekrar tekrar yansıtmak mümkün değil.
Açıklamanızdaki son cümleyle ilgili bonus bir diğer problem: Bir foton zaten bize ulaştıysa (yani ulaştığını biliyorsak), onu aynalarda yansıtmaya harcamanın anlamı yok, zaten teleskobumuzun sensörüne düşüp kaydedilmesi bizim için daha iyi.
Dediğiniz şöyle çalışabilirdi: Dünya'nın çapının 100-150 katı bir ayna üretseydik, o zaman teleskoplarımıza düşmeyecek fotonların bir kısmını da teleskoplarımıza yönlendirebilirdik ve o zaman işlevsel bir araç olabilirdi. Bunu (gözle görülür dalga boylarında olmayan fotonlar için) yeryüzünde zaten yapıyoruz ama uzay ölçeğinde bu kadar büyük yapılar inşa etmenin bir yolu şu anda bulunmuyor.
186 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
30
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Dış Sitelerde Paylaş
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Türkiye'nin bilim ağını genişletmek için 2024'te de Evrim Ağacı'na katılın!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Evrim Ağacı olarak, 2024 yılında da Türkiye'de bilim iletişimini daha da genişletmek istiyoruz. Ancak bu hedefe ulaşabilmek için sizin gibi bilimseverlerin maddi desteğine ihtiyacımız var. Reklamlar yeterli değil! Dolayısıyla sadece sizin katkılarınızla Türkiye'nin en büyük bilim platformunu daha da ileriye taşıyabiliriz. 2024 yılında da bize destek olarak bu yolculuğumuza ortak olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Düşüncenin doğasında iletilmek vardır: yazılmak, konuşulmak, gerçekleştirilmek. Düşünce çimen gibidir. Işığı arar, kalabalıkları sever, melezlenmek için can atar, üzerine basıldıkça daha iyi büyür.” Ursula K. LeGuin
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).