Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yüksel Baki Özeken
Üye
7

Fotonlar kütlesizse, ışık nasıl kuvvet uygulayıp da bir şeyleri devirebilir?

Bazı videolarda ışık ile bir şeyleri yerinden oynatabilineceği söyleniyor. Işığın kütlesi yok. Yani momentumu olamaz. O halde bu mümkün değil dimi?
612 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Momentumun kütleden kaynaklanması gerektiği () fikri, ışık hızından çok düşük hızlarda giden cisimlerin fiziği olan klasik fizikten (Newton fiziği) gelen bir algı. Işık, klasik bir nesne değil.

Işık hızına yakın hızlarda (veya ışık hızında) giden nesneler ve dalgalar için gözetmek zorunda olduğunuz Görelilik'te, momentumun tek kaynağı kütle değil, enerji de. Einstein'ın meşhur formülü sadece durgun kütleler için , gerçekte Einstein'ın denkleminin açık hali şu:

Tüm Reklamları Kapat

Işık kütlesiz olduğu için, yazabilirsiniz. Bu durumda formül şuna dönüşüyor:

Dolayısıyla ışığın momentumu da şöyle hesaplanıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Keza enerji de sadece kütleden kaynaklı bir olay değil. Lise fiziğinden hatırlıyor olabileceğiniz üzere, ışığın (fotonların) enerjisini Planck sabiti () ve dalga frekansından () hesaplayabiliyoruz (). Dolayısıyla ışığın momentumu şöyle bulunuyor:

Bu nedenle enerjisi olan ışığın momentumu da var. Bu momentumu sayesinde, ışık basıncı denen bir olgu etrafında teknik olarak fotonlar da düştükleri yere kuvvet uyguluyorlar. Hatta bundan faydalanarak, yeryüzünden gönderilen lazerlerle (dolayısıyla fotonlarla) hızlandırılacak uzay yelkenleri de planlanıyor.

Şimdi bunu demişken şunu da söyleyeyim: Bu, inanılmaz düşük bir kuvvet. Dolayısıyla çok özel laboratuvar şartları altında veya çok güçlü lazerler/fenerler haricinde ışıkla bir şeyleri oynatmak, hele hele büyük kütleleri oynatmak mümkün değil. Örneğin en büyük frekansa sahip olan mor ışınlar ~4.3*1014 Hz frekansa sahip. Planck sabiti de 6.626*10-34 Js. Bu durumda görebildiğimiz ışığın olabilecek en yüksek momentumu:

Yani:

Bu, neredeyse olmayan bir momentum; ancak sıfır da değil. Kıyas olması bakımından, 157 gramlık bir telefonu masanın 10 santimetre üstünden serbest bırakırsanız, masaya çarptığındaki hızı 1.4 m/s, momentumu 0.22 Ns olurdu. Yani telefonunuzun 10 santimcik mesafeden düşüşü, 1 fotonun sahip olduğu momentumdan 230 trilyon kere trilyon kat büyük olurdu. Tabii ışıkta tek bir foton yok ama yine de kıyaslanabilir değil.

Dolayısıyla hangi videolardan bahsettiğinizi bilmiyorum; sadece güvenilir kaynaklardan gelen videoları dikkate almalısınız. Mesela güvenilir bir kaynak olan The Action Lab, ışıkla bir nesneyi vakum altında oynatmayı başarıyor ama anlamlı sayılacak bir harekete ulaştıramıyor.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close