Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Alpöz
Ömer Alpöz
25K UP
Üye 9 Aralık 2019 3 Cevap
4

evren kendi ömrünü uzatacak şekilde hareketlerde bulunmuş mudur ?

evren bir canlının yemek yiyip entropiye karşı gelmeye çalışması gibi kendi içinde hareketler yaparak entropiye karşı gelmeye çalışıyor mu
887 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 2 Ekim 2022

Canlılıkla ilgili temel argüman canlılık cansizlıktan gelirdir. Bunun bir adım ötesi canlı ve cansız arasında evden bakımından fark olmadığı noktasıdır. O halde buna göre evren ya canlıdır yada canlılar cansızdır ve evren de cansızdır. Gelebileceğimiz nokta zorunlu olarak burasıdır. Bu iki olasılıktan başka olasılık yok gibi. Eğer böyle ise bu durumda ilk olasılıkta evren kendisi canlı olmadan canlılığı ortaya çıkaramaz demek olacaktır. Yok evren cansız ise biz de cansız nesnelerden oluşan varlıklar olarak canlılığımızın hiç bir anlamlı hali kalmaz. Atom yığınlarından daha öteye gidersek enerji yığınından başka bir şey değiliz demektir. Sorunuzu bu kapsam düşünecek olursak evrenin canlı olma ihtimali vardır ve bu ihtimal fantastik film konusu olmaktan daha fazlası sayılabilecek bir ihtimaldır. Evrenin var olması ve varlığı devam ettirmesindeki hassas ayarları gözetirsek eğer evrenin var olma direnci gösterdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Örneğin evrenin bu hassas dengeleri evrenin genişleme hızını geçmişte artırarak artan kütle çekimi nedeniyle kendi içine geri çökmemesi gibi durumları verebiliriz. Evrenin var oluşu desteklediğı biçimde ele alınan bu argümantasyonlar yadsınamaz bir biçimdedir. Gerçekten de evrene dair bildiklerimiz evrenin ve içindekilerin var oluşunun gizemi hakkında bize çok başka şeyler anlatıyor. Örneğin varoluşun tabiri caizse bir 'mucize' olması gibi. Düşünün bir kez yediğiniz elma radrasyondan (enerjiden) oluşan bir yapıda iken bu ölümcül yapı paket halinde enerji olduğu ve iki madde etkileşime girerken bir radyoaktif etkileşim oluşmadığı için yiyorsunuz ama ölmüyorsunuz. Oysa bozunan bir atomun zincirleme oluşturduğu reaksiyon hiroşimaya neden olacak kadar güçlüdür. Var mı başka varoluş mucizesi arayan???

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Yazar
Yusuf Yazar
85K UP
Bu konu ile ilgili bir makalemiz var 3 Ekim 2022

Entropi açısından bakarsak evrenin genişlemesi bir tür ömür uzatma olarak değerlendirilebilir. Termodinamiğin ikinci kanununa göre düzensizliği sürekli artan evren genişleyerek tekrar düzenli bir hale gelmektedir. Böylelikle evren olası bir ‘entropik kıyametten’ kaçınabilmektedir.

“Yaşam, Entropi Değişimlerinin Kaçınılmaz Bir Sonucu Olarak Açıklanabilir mi?” başlıklı makale ilginizi çekebilir.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ersals Krononot
Ersals Krononot
311K UP
Krononot⁸ 21 Aralık 2019

Entropi evreni yok etmeye çalışıyor evren bununla mücadele ediyorgibi bir durum söz konusu değil. Entropi, evrenin karakteri olarak düşünülebilir. Karakteristiği.

Yani evreni oluşturan şeylerden biri de entropi. Çeşitliliği farklılığı hatta kuasar gezegen vs sistemlerin oluşumunda bile etkili.

Biz Homosapiens nevroza hastalığına sahip olduğumuz için entropi nin olumsuz bir şey olduğunu düşünüyoruz. Oysa varoluş ne kadar olumlu olumsuz ise, yok olusa gidiş sistematiği de o oranda olumlu ya da olumsuz.

Tüm Reklamları Kapat

174 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close