Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Kulaoğlu
Üye 26 Eylül 2022 1 Cevap
5

En gelişmiş dinozor türü nedir?

785 görüntülenme
En gelişmiş dinozor türü nedir?
En gelişmiş dinozor türü nedir?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sadık Berk Evren
Genç bir astronomi meraklısı, bilim araştırmacısı 26 Eylül 2022

Gelişmişlikten kastınız zeka ise, aslında bunu kesin olarak bilmek pek mümkün değil. Çünkü dinozorlardan kalan fosiller, yalnızca beyin boyutları konusunda aşağı yukarı fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Ancak zeka, sadece beyin boyutuyla ilişkili değildir. Dinozorların çeşitli durumlar karşısında sergilediği davranışlar gibi birçok kriterin daha değerlendirilmesi gerekmektedir. Tahmin edebileceğiniz üzere fosiller de bu konularda pek bir bilgi vermiyorlar. Yine de bu alanda geliştirilmiş beyin kütlesinin toplam vücut kütlesine oranlama yöntemi, basit düzeyde de olsa karşılaştırma yapmamızı sağlayabilmektedir. Bu oranlama sonucunda karşımıza çıkan sayıya "Ensefalizasyon Katsayısı" (İng: "Encephalization Quotient") adı verilir. Bu yönteme göre bir canlının ensefalizasyon katsayısı ne kadar yüksek ise o kadar zekidir.

Ensefalizasyon grafiği. Grafiğin ortasındaki sarı çizgiden yukarıya doğru uzaklaştıkça katsayı artarken aşağı doğru uzaklaştıkça düşüyor.
Ensefalizasyon grafiği. Grafiğin ortasındaki sarı çizgiden yukarıya doğru uzaklaştıkça katsayı artarken aşağı doğru uzaklaştıkça düşüyor.

Ensefalizasyon katsayısına göre kıyaslamak gerekirse; Troodon, muhtemelen en zeki dinozorlardan birisiydi. Nispeten küçük boyutu için büyük bir beyne sahipti, dolayısıyla beyin kütlesinin toplam vücut kütlesine oranı oldukça yüksekti. Troodon, her ne kadar diğer dinozorlar ile kıyaslandığında oldukça akıllı olsa da aslında ancak bir tavuk kadar zekiydi.[1]

Troodon, evrimsel açıdan da önemli bir türdür. Bilim adamları, Troodon'un periyodik aralıklarla bir çift yumurta ürettiğine ve daha sonra onları toprak yuvalarında kuluçkaya yatırdığına, bazen üzerlerine oturup vücut ısısıyla ısıttığına inanıyor. Bu tür davranışlar, bu dinozorların, önceki akrabaları (timsahlar) ve sonraki akrabaları (kuşlar) arasındaki boşluğu doldurarak evrim zincirinde önemli bir halka olabileceğini düşündürmektedir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Ensefalizasyon yöntemi, oldukça yüzeysel incelendiğinde başarıyla çalışıyor gibi görünse de her zaman işe yaramamaktadır. Dolayısıyla yeni yöntemler üzerinde çalışılmaktadır. Örneğin bazı bilim insanları; beynin genel hacmi veya kütlesinden ziyade, nöron sayısının zekayı belirlediğini ileri sürmüştür. Bu konuda yapılan araştırmalar, bunun kısmen doğru olduğunu; ancak nöron sayısından ziyade sinaps (nöron bağlantısı) sayısının zekayı daha fazla etkiliyor olabileceğini göstermiştir. Ne var ki bir türün nöron/sinaps sayısını bilmek şimdilik oldukça zordur, dolayısıyla bu alanda pratik bir kıyaslama yapmak pek mümkün değildir. (Ensefalizasyon yönteminin işe yaramadığı bazı durumlar ve alternatif yöntemler için bkz. "İnsan Zekasının Evrimi: Neden Sadece İnsanın Beyni Bu Kadar Evrimleşmiştir?")

Kaynaklar

  1. B. Strauss. Meet Troodon, The World's Smartest Dinosaur. Alındığı Tarih: 26 Eylül 2022. Alındığı Yer: ThoughtCo | Arşiv Bağlantısı
  2. National Geographic. Troodon Formosus, Dinosaur Pictures, Dinosaur Facts - National Geographic. Alındığı Tarih: 26 Eylül 2022. Alındığı Yer: Animals | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close