Süper sicim teorisi, maddenin temel bileşenlerinin farklı frekanslarda titreşen küçük enerji dizileri olduğunu öne süren bir teoridir.
Sicim Teorisi ile Süpersicim teorisi arasındaki fark, Süper sicim teorisi, süpersimetriyi içeren belirli bir sicim teorisi türüdür.
Daha fazla detaya girersek; Süper sicim teorisi, evrendeki tüm parçacıkları titreşen sicimler olarak açıklamaya çalışan bir teoridir. Teori hala geliştirilmekte ve henüz kanıtlanmamıştır, ancak her şeyin birleşik bir teorisi için en umut verici teoridir.
Süper sicim teorisi, evrenin temel yapı taşlarının nokta benzeri parçacıklar değil, tek boyutlu sicimler olduğu fikrine dayanır. Bu teller, her biri farklı bir parçacığa karşılık gelen farklı modlarda titreşebilir. Örneğin, en düşük enerjili titreşim modu, ışık parçacığı olan fotona karşılık gelir.
Farklı titreşim modları, farklı kuvvet türlerine karşılık gelir. Örneğin, yerçekimi kuvvetinin, en düşük enerjili titreşim moduna karşılık gelen sicimin kuantum uyarıları olan graviton adı verilen parçacıkların değişiminden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Farklı titreşim modları, foton gibi farklı kütlesiz parçacıklara da karşılık gelir. Bir ipin sıfır olmayan bir kütleye sahip olması için, daha yüksek boyutlu bir uzaya kıvrılması gerekir. Bu, sicimin elektron gibi spinli parçacıklara karşılık gelen birden fazla boyutta titreşebileceği anlamına gelir.
Süper sicim teorisi, yerçekimi de dahil olmak üzere tüm doğa güçlerini birleştirme yeteneğine sahip bilinen tek teoridir. Ayrıca parçacıkların varlığını spin ile açıklayabilen bilinen tek teoridir.
Süper sicim teorisinin temel sorunu, test edilmesinin çok zor olmasıdır. Teori, doğrudan gözlemlenemeyen ekstra uzay boyutlarının varlığını gerektirir. Ancak, geliştirilmekte olan bazı dolaylı testler vardır ve teori geliştirilmeye devam etmektedir.
Kaynaklar
- J. Ambjo/rn, et al. (1998). Dynamical Triangulations, A Gateway To Quantum Gravity?. Journal of Mathematical Physics, sf: 6299. doi: 10.1063/1.531246. | Arşiv Bağlantısı
- T. W. Appelquist, et al. (1986). Spontaneous Chiral-Symmetry Breaking In Three-Dimensional Qed. Physical Review D, sf: 3704. doi: 10.1103/PhysRevD.33.3704. | Arşiv Bağlantısı