Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
16

Eşcinsellik doğuştan mı gelir?

Eşcinselliğin doğuştan gelip gelmediğini merak ediyorum. Homoseksüelitenin heteroseksüellikten bir farkı olmadığını düşünüyorum. Eşcinsellik bir seçim değildir.
87,302 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot

Biyolojiyle ilgisi olan konularda -BENCE- ler yargı olarak değerlendirilir.

Eşcinsellik özelinde değil, otizm spektrumları gibi konularda ne düşünüyorsunuz bu daha önemli.

Demek istediğim bir konuda fikre sahip olmak için o konuda karar verebilecek derinlikte analize ihtiyacımız var.

Tüm Reklamları Kapat

Burada konu bu olduğu icin eşcinsellik özelinde konuşmak çok anlamlı değil gibi.

6,880 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru
Orijinal Soru: Eşcinsellik doğuştan mı gelir sonradan mı olur, bir hastalıkmıdır yoksa yaşam biçimi midir? hormon vererek veya başka şeylerle tedavi edilebilir mi?

Genel kanı, eşcinselliğin genetik faktörlere dayalı olduğu yönündedir. Aile içi yetiştirme veya çocukluk dönemi deneyimlerinin, eşcinselliğe yönlendirdiğine dair kanıt bulunamamıştır.

Eşcinsellik bir hastalık değildir, yaşam biçimi de değildir. Kişilerin kendi hem cinslerine romantik veya cinsel yönelimidir. Yaşam biçimi olması için ortada bir tercih olması gerekir.

Geçtiğimiz yüzyılda, özellikle eşcinselliğin suç sayıldığı ülkelerde zorunlu hormon tedavisi uygulanmıştır. Fakat kişiyi depresyona, hatta intihara sürüklediği için vazgeçilmiştir. Bur duruma tarihten ilginç bir örnek de verilebilir. Bilgisayarın mucidi Alan Turing zorunlu hormon tedavisi sonucu intihar etmiştir. Bilimsel veriler psikolojik yöntemlerin de bir işe yaramadığını ortaya koymuştur. İçinde bulunduğumuz yüzyılda eşcinselliğin bir hastalık veya engellilik hali olmadığı kabul görmüştür (dini veya sosyal etkiler nedeniyle bazı toplumlar ve hatta ülkeler hastalık veya tercih olarak değerlendirebilir).

Tüm Reklamları Kapat

Eşcinsellik ile evrimsel süreçler farklı ele alınmalı. Çünkü genel anlamda eşcinseller nadiren ürüyor. Ve çocukları olanların çoğunda cinsel yönelim heteroseksüel şekilde. Eğer evrimsel mekanizmalar devrede olsa şimdiye kadar bu konuyu unutmuştuk. Üstelik eşcinsel yönelim sadece insanlarda değil, diğer primat ve hayvanlarda da çok yaygın (özellikle; yunuslar, aslanlar, hatta dostlarımız olan kedi ve köpekler).

Daha sağlıklı yorum yapabilmek için genlerimizde bu duruma neden olan yapı hakkında daha fazla bilgi edinmeliyiz.

750 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Goodlife Isalie
Goodlife Isalie
4,780 UP
ofseveN

Kısaca cevap : Evet, doğuştan gelir. Sonradan seçilemez. Ama açıklamak gerekirse..

Eskiden bu konuda uzlaşılamayan bir tartışma vardı. Cinsel kimlik doğuştan mı gelir, yoksa değiştirilebilir mi? Psikologlar bu konuda ikiye ayrılıyordu, ta ki dünya etik olmayan, bir bilim insanının hatasıyla bir deneye tanıklık edinceye kadar. 'David Reimer' vakası.

David Reimer ve ikiz kardeşi Brian 65'de Kanada'da dünyaya geldi. David'e doğumlarından 6 ay sonra 'sünnet derisi darlığı' tanısı kondu. Normalde bunun tedavisi hepimizin bildiği sünnettir. Lakin ameliyatı yapacak olan ürolog, normalden farklı olarak ameliyatı henüz çok kullanılmayan bir yöntem ile, yakarak sünnet derisini almayı denedi. Doktorların hatalarıyla birlikte David'in penisi ne yazık ki yandı, ve hasar oluştu. İşte bu noktada aile tedirgin oldu, ne yapacaklarını bilemediler. Bu yüzden aile, John Hopkins hastanesine müracaat eder. Hastanede cinsel kimlik ve gelişim üzerine günümüzde teamüle uygun olmayan, farklı fikirleri olan Psikolog John Money ile görüşürler. Doktor, aileye bebeğin cinsiyetini değiştirmenin uygun olabileceğini aileye anlatır. Lakin John Money, aileye atlamasa da kafasında David'i denek olarak kullanmak vardır. Çünkü cinsel kimliğin sonradan değiştirilebileceğine düşünüyordu. Ve kanıtlamak için denek ayağına gelmişti.

Tüm Reklamları Kapat

Psikoloğun telkinleri sayesinde David'in testisleri ameliyat ile alındı. Ancak bir vajina tesis edilmedi. Ama doktor fikirleri konusunda ısrarcı olduğu için geri adım atmaya niyeti yoktu. Ve böylelikle David'in yeni ismi Brenda oldu. Çocuklara enteresan deneyler uyguluyor, cıplak bir şekilde bir arada tutuluyordu. Amaç, cinsel organların farklılıkları ile cinsel kimlerini tanımalarına yardımcı olmaktı. Brenda'ya kız elbiseleri giydiriliyor, ve oyuncakları alınıyordu. Aynı zamanda kardeşi de bu konuda ideal bir kontrol grubu oluşturuyordu. John Money, sağlıklı bir cinsel kimlik oluşturabilmek için elinden geleni yapıyor, ve David'i 'dişi' bir birey olması için force'luyordu. Ve aynı zamanda aileye oldukça iyi ve başarılı telkinler veriyordu. David, düzenli olarak doktora götürülüyordu, aile doktora çocuklarının sağlıklı olduğunu söylüyordu.

Verilen yoğun dişilik hormon takviyeleri bir işe yaramamıştı. Kendisine alınan kız elbiseleri hoşuna gitmiyor, ve giymeyi reddediyordu. Her zaman kız çocuğu gibi muamele görse de, o kendisini böyle hissetmiyordu. Okulda erkekler tarafından dışlanıyor, kızlar tuvaletine alınmıyordu. Sosyal yaşantısı altüst olmuştu. Brenda, kendisine zorla dayatılan cinsel kimliği benimseyememiş, doğuştan gelen cinsel kimlikten kurtulamamıştı. Zaten kendisinin de böyle bir niyeti yoktu. John Money, deneyin başarısızlığı tahmin etse de fikirlerini savunmakta direnmiş ve Brenda 13 yaşındayken aileye 22 aylıkken alınan testisleri yerine yapay bir vajina nakli yapılmasını önermişti. Aile bunu duyduktan sonra bir daha doktora gitmedi. Zaten Brenda'da bir daha götürürlerse intihar edeceğini söylüyordu. Ve ailesi, Brenda 13 yaşındayken ona her şeyi anlattı..

Gerisini anlatmayacağım, çünkü zaten Evrim Ağacında bu konudan bahsedilmiş. Daha uzun uzun benim yazmamın alemi yok, çünkü detaylı bahsetmem çok vaktimi alır. Başka kaynaklardan, ya da Google'ye 'David Reimer' yazarsan bir çok bilgi elde edebilirsin. Evrim Ağacındaki linki ve diğer kaynakları buraya atacağım, göz atmanı tavsiye ederim. Çünkü günümüzde kimi cinsel kimliklerin bir hastalık olduğunu düşünen insanların bilgiyi, daha doğrusu gerçeği objektif bir şekilde aramaya inançları yok. Umarım siz de benim yazdıklarımla kalmaz, bahsettiğim kaynaklara bakarak daha fazla bilgi sahibi olursunuz.

İnternette, her ne kadar tam güvenilirliği olmasa da bir çok eşcinsel çift/birey çocukluktan beri bu hissiyata sahip olduklarını söylüyorlar. Yani Freud'un bahsettiği, o çocukken cinsel farklılıklarımızı hissettiğimiz zamanlarda, farklı cinsel kimliğe sahip insanlar, toplumun genelini teşmil eden insanlarla aynı hissiyata sahip olmuyorlar. Yani bu insanlar çocukken hetero doğup/hissedip sonradan farklı cinsel kimliğe sahip olmuyorlar. Onlar doğuştan beri, sosyal yaşama girdiklerinden bu yana bu hislere sahip olduğunun hissediyorlar fakat toplum normlarından ötürü farkına varamıyorlar. Aklı selim biri olacak yaşa eriştiklerinde bu geçmişi düşünüp şu anki hislerini fark etmeye 'Kendini keşfetme süreci' adını veriyorlar. Hiç farklı cinsel kimlikteki samimi bir arkadaşım olmadı, ama kendi iddia ve bahsettikleri bu. Ve aksini iddia edecek pek bir veri yok. Olsa da şahsen sağduyulu olduğunu düşünmüyorum.

39 yaşında kadar tüm yaşadıklarına rağmen dayanıp, en sonunda bir arabada silah ile intihar eden bir adamın trajik hikayesi. Buraya kadar okuduysan teşekkürler.

30,589 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (13 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 13 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Youtube Videosu. (13 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 13 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Olgusal Hata 1 moderatör tarafından eklendi
"Eşcinsellik geni" olarak geçen tekil bir gen bulunmaması, eşcinselliğin genetik faktörlerinin olmadığı veya doğuştan gelmediği anlamına gelmemektedir. Detaylı bilgi: https://evrimagaci.org/s/8627
6
Mustafa Yurttaş
Ankara'da yaşayan vatandaş

Sorunun cevabı: Hayır eşcinsellik doğuştan gelmez. Bu olaydaki araştırma 2019 yılında science dergisinde yayımlandı. Amerikan, İngiliz ve Kanadalı bilim insanları 500 bin kişinin genetik verilerini inceledi. Sonuç ise eşcinsellik geni diye bişey yok.[[1]1]

325 görüntülenme

Kaynaklar

  1. JOCELYN KAISER. Just A Moment.... (29 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2023. Alındığı Yer: "www.science.org" | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close