Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arda A
Üye
5

Bilgi, ışık hızını geçebilir mi?

İki atom düşünelim. Bunlardan birisi 2. boyutta kafasına göre, diğeri ise onun tam zıttında hareket etsin (aradaki mesafe etkisiz). Bunlardan birisini evrenin bir tarafında, diğeri öteki tarafında olsun. Aradaki mesafe milyarlarca ışık yılı olsa bile atomlar arasındaki bilgi hızı hep anlık olacağından bu bilgi hızı ışık hızını geçmiş sayılmaz mı?
710 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Oğuz Kaya
Fizik.

Kastetmeye çalıştığınız şeyin kuantum dolanıklığı olduğunu tahmin ediyorum çünkü genelde popüler bilim anlatıcılığında "Bunlardan birisini evrenin bir tarafında, diğeri öteki tarafında olsun." ifadesi dolanıklık ile alakalı bir konuda kullanılıyor.

Peki dolanıklık olan iki sistem arasındaki ilişki bilgi aktarımı mıdır? Bunu net bir şekilde görebilmek için basit bir örneğe bakalım. Bir psi ve bir phi durumu düşünelim. Dolanıklık, tensör çarpımı ile ifade edilir.

Tüm Reklamları Kapat

İki durum da parçacıkların spinlerinin durumlarını ifade etsin:

Tüm Reklamları Kapat

Görüleceği üzere bir bilgi aktarımından ziyade aynı "şey"in farklı parçaları gibidir. Belki kafanızda şöyle canlandırabilirsiniz: defterinizden bir kağıt koparın. Kağıdın iki yerinden küçük yuvarlak parçalar yırtın. Kağıdı defterin kapağının üzerine koyun. İkisi de defter kapağını gösterecektir. Peki bu iki yırtığın iletişim kurduğu anlamına mı gelir? Hayır, sadece aynı defterin farklı parçalarını gösteren kısımlardır.

İki parçacığı dolaştırdığınızda parçacıklar dolaşık durumun farklı konumlardaki uzantıları olacaklardır.

Mesela psi durumuna bir işlemci etkisin:

Bu durumda vektörün elemanlarının her birinin, dolayısıyla her bir kombinasyonun ihtimal genliği değişebilir, bu da dolaşık durumun değişmesi anlamına gelir.

Anlatmaya çalıştığım, iki dolaşık sistemden birinde bir değişim meydana geldiğinde diğer sisteme ışık hızından hızlı bir aktarım olması gibi bir açıklama yerine meydana gelen değişimin iki sistemin oluşturduğu dolaşık sistemde meydana gelmesi ve doğal olarak ikinci sistemin de etkileneceği açıklamasının kullanımının doğru olacağıdır.

148 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
B Polat
B Polat
324K UP
Bilim Meraklısı

Güncel fizik bilgisine göre, bilgide dahil hiç bir şey ışık hızını geçemez. Işık hızı evrendeki en üst hız limitidir. Bunun düşünce deneyini Einstein yapmıştır.

"Eğer güneş bir anda yok olsa dünya bunu anlık hisseder mi?"

Tüm Reklamları Kapat

Bu sorunun cevabı Newton mekaniğine göre evet'tir. Ama Einstein bunun doğru olmadığını gösterdi. Yerçekimide dahi hiç bir şey ışık hızından daha hızlı gidemez. Güneş bir anda yok olursa 8 dakika boyunca dünya hala güneş çekimini hissedecektir.[1]

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. If The Sun Disappeared, When Would We Know About It?. Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2022. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close